Hlavní obsah

V bystřickém turistickém centru vyrůstá horácká ves i pyramida

V Bystřici nad Pernštejnem dokončují práce na stavbě turistického centra. Na bývalém panském dvoře jsou dokončeny hrubé omítky, v jeho sousedství dělníci postavili repliku horácké vesnice z konce 19. století. Pokročila i stavba ekopavilonu ve tvaru pyramidy, který bude obsahovat nejnovější technologie zaměřené na obnovitelné zdroje energií. Otevření komplexu je naplánováno na 21. března 2015.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Replika horácké vesnice z konce 19. století

Článek

„Činností teď probíhá hodně. Doděláváme stavbu a už chystáme i provozní záležitosti," uvedl bystřický místostarosta Josef Vojta. Stavební práce skončí v listopadu a do konce roku se bude instalovat vybavení expozic.

„V lednu a únoru plánujeme zkušební provoz, abychom byli připraveni na ostrou sezónu," dodal Vojta.

Projekt má návštěvníky vést od minulosti do budoucnosti. Roční návštěvnost centra by se měla dostat k 50 000 lidí. Stavba začala poklepáním základního kamene loni v září. Kvůli expozicím se rekonstruuje zchátralý statek, který kdysi patřil rodu Mitrovských. Replika horácké vsi se sedmi staveními i futuristická pyramida vznikají v jeho sousedství.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pokročila i stavba ekopavilonu ve tvaru pyramidy.

„Na panském dvoře jsou kompletně osazena okna, dveře a zabetonovány podlahy, dále jsou dokončeny venkovní i vnitřní hrubé omítky," přiblížil Vojta aktuální stav. Na řadu už přišla i dlažba a obklady.

Akademický malíř Tomáš Rossí začne obnovovat na statku původní výmalbu zdí v budoucí expozici přibližující panské bydlení a ve štítu nad průchodem do skanzenu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na bývalém panském dvoře jsou v Bystřici nad Pernštejnem dokončeny hrubé omítky.

U ekopavilonu, v němž budou čtyři podlaží, dělníci pracují na obvodovém plášti ze dřeva a oceli. Stavení ve skanzenu jsou vyzděna, kamnáři v nich teď budují kachlová kamna. Tesaři dokončují zvoničku na návsi. Kromě mlýna, který bude mít funkční vybavení na mletí obilí, tvoří vesničku selský dvorec a stavení ševce, tkalce, včelaře a hrnčíře.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Na obnovené nádvoří panského dvora se lidé dostanou už příští měsíc. O víkendu 20. a 21. září tam budou Slavnosti brambor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám