Hlavní obsah

Uhelné safari zve do útrob obřího bagru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korečkový bagr RK5500, který v lomu ČSA na Mostecku přestal těžit uhlí před pěti lety, je novým turistickým lákadlem Uhelného safari. Unikátní stroj si zájemci o návštěvu industriálního prostředí hnědouhelných lomů budou moci prohlédnout, hned jak to dovolí epidemická situace.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kolos se montoval jeden a půl roku přímo v lomu.

Článek

Bagr z roku 1983 váží pět tisíc tun, vysoký je 44 metrů a široký 166 metrů. Jde o jedinečný stroj svého druhu ve světě. Stejný těžil před lety uhlí v lomu Chabařovice na Ústecku, po jeho uzavření byl ale rozřezán.

„Vyšli jsme ze zájmu turistů, kteří během prohlídky lomu projížděli doposud kolem stroje a nemohli si ho zblízka prohlédnout,“ uvedla Eva Maříková, mluvčí společnosti Sev.en Energy, která lom i Uhelné safari provozuje. Prohlídka nové samostatné trasy potrvá podle ní až čtyři hodiny.

Část tajuplného brněnského krytu Denis se otevře veřejnosti

Tipy na výlety

„Účastníci vystoupají po hlavním schodišti do kabiny řidiče a poté až na střechu rýpadla, která ve výšce zhruba osmipatrového paneláku nabízí výhled na dno lomu i na Krušné hory nad ním. Projdou strojovnou, místností pro obsluhu a navštíví vrátkovnu, odkud se lany ovládal zdvih korečkového vodiče. Poté sestoupí do vnitřního prostoru rýpadla a prohlédnou si pohony kruhového dopravníku, kulovou dráhu otáčení horní stavby nebo hydraulický obvod pro kráčení stroje,“ přiblížila Maříková náplň exkurze.

Cena značně stoupla

V lomu ČSA pracoval pouze jediný korečkový bagr, ostatní byly kolesové. „Kolos se montoval jeden a půl roku přímo v lomu. Jeho unikátnost dokládá i sedmnáct patentů. Původní cena stroje byla 264 milionů, dnes by to byly asi dvě miliardy. Během třiatřiceti let práce zažil stroj jen tři generální opravy,“ připomněl Jan Chejn, který pracoval na šachtě mimo jiné jako řidič velkostroje a nyní působí coby průvodce Uhelného safari.

Na sklonku minulého týdne provedl strojem novináře. Veřejnost si musí ještě počkat. „Speciální prohlídkovou trasu na bagr jsme plánovali spustit už vloni, jenže nás zastavila epidemie koronaviru. Tím, že fungujeme jako kritická infrastruktura státu, tak zde stále platí některá omezení. Jakmile to ale situace dovolí, otevřeme Uhelné safari opět pro veřejnost a spolu s ním i tento unikát,“ podotkla Maříková.

Nebude to ale navěky. Také tento bagr čeká osud jeho dvojčete, bude rozřezán a skončí ve šrotu. Místo, kde nyní stojí, zalije voda obřího jezera.

Mimořádně do Býčí skály. Ale jen s respirátorem

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám