Hlavní obsah

Svatomartinské hody s vínem a husou letos začnou dřív

Právo, jan, rap, TOP

Restauratéři se radují; po Vánocích a Velikonocích mají další svátek, který oficiálně patří dobrému jídlu a pití, svatého Martina 11. 11. Podávají se při něm mladé víno a tradiční husa. Letos vyšel na pátek, který ne všechny restaurace považují za nejlepší den pro pořádnou tržbu. V metropoli v tu dobu řada lidí odjíždí na chaty, a tak se někde začíná s oslavami už o několik dní dřív, jinde zase lahůdky servírují i několik dní poté.

Článek

Restaurace Fluidum na Vinohradech startuje se svatomartinským menu už 9. listopadu. „Našim klientům to víc vyhovuje,“ říká majitel podniku Jiří Konhefr s tím, že hosté si mohou objednat celé menu. V nabídce za 750 korun jsou husí játra Foie Gras, k pečené domácí huse s dvojím zelím se podávají jak bramborové lokše, tak noky, nechybí ani sladké kynuté knedlíky s povidly. Podnik se zaměřuje na vína od autentistů, tedy bez podílů chemie jak při pěstování, tak při výrobě, proto budou i mladá vína od moravských autentistů.

Letos na trh míří dva milióny svatomartinských vín

Letos na náš trh míří dva milióny svatomartinských vín – bílých, červených i růžových, proto si každý konzument určitě vybere podle své chuti. Jak ale upozorňují odborníci, koupit v Česku opravdu dobrou nemraženou husu z domácího chovu, pokud možno krmenou šiškami, je problém. Vozí se ze Slovenska, Maďarska, Německa, Francie. „A třeba chtít ručně škubanou drůbež, je fantazie z říše snů, my jsme jich část sehnali v jižních Čechách,“ říká šéfkuchař Dušan Jakubec z restaurace Prosecco, kde se bude slavit od pátku do neděle.

Nejdražší je tady na jídelním lístku rodinná husa pro čtyři až šest osob za 1950 korun, objednat si je možné ale třeba jen polévku z husích drobů (65 Kč), pikantní husí játra s houbami a ořechy na celerovém pyré (145) nebo stehno z husy s dvěma druhy zelí a knedlíků (325). Kdo chce Martina oslavit netradičně, může vyrazit už na čtvrté vítání mladých vín na Vltavu. Tři plavby naplánovala společnost vranovagency.cz na pátek od 11, 15.30 a 20 hodin.

K husímu menu se bude na řízené degustaci ochutnávat Müller Thurgau, Svatovavřinecké a Svatovavřinecké rosé ze Znovína. Hrát se budou šansony a se svým uměním se pochlubí i cimbálová muzika. Cena na osobu je tisíc sto korun.

Národní zemědělské muzeum na Letné

Na svatomartinské oslavy nezapomnělo ani Národní zemědělské muzeum na pražské Letné. Na dvoře muzea vyrostou stánky, kde se budou ochutnávat a prodávat krajové speciality. Kromě zlevněného vstupného potěší návštěvníky třeba ukázky drobných ručních řemesel. Prim ale bude hrát husa.

Speciality z ní připraví řezníci od pražského Hudery a syna. Komu by pak nestačil domácí opeřenec, může se zakousnout do pštrosího masa, které dovezou z farmy v Doubravici nad Svitavou. Samozřejmě přijde taky na vína. Koštovat se budou například ta z Lechovic nebo Velkých Pavlovic.

Tradiční Svatomartinské posvícení se uskuteční i na některých místech středních Čech. Na první ochutnávku letošních vín z Mutěnic zve například Miloš Zapletal na farmu Blaník v Ostrově u Vlašimi. Objednat si bude možné pečenou husu, husí játra a další pochoutky. Tam se akce uskuteční od 11. do 13. 11.

Kde a za kolik se najíst a napít

Sokool, Polská 1, Praha 2

10. a 11. 11. menu 4 chody za 390 Kč/osoba

Palffy Palác Club, Valdštejnská 14, Praha 1

7.–11.11. husa s jablky a nádivkou 390 Kč/os.

Národní zemědělské muzeum, Letná

12. –13. 11. vstupné 30 Kč děti, 60 korun dospělí

Na sobotu a neděli se plánují oslavy také na zámku Loučeň na Nymbursku. Přijede světec na bílém koni, aby požehnal mladému vínu, a majitelé zámku předpokládají, že na pohoštění návštěvníků padne celé husí hejno. Posvícení doprovodí kejklíři a další program.

Reklama

Související články

Zlínská zoo sníží na zimu vstupné

Zoologická zahrada Zlín chce přilákat v zimním období do areálu více návštěvníků. Od 1. listopadu proto vůbec poprvé zavádí zvýhodněné "zimní" vstupné.

Výběr článků

Načítám