Hlavní obsah

Svátek českých památek odstartuje v Příboře

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do útrob více než tisícovky památek v minimálně 294 městech a obcích celé ČR budou letos moci lidé zavítat v rámci Dnů evropského dědictví. Ty se uskuteční ve dnech 11. až 19. září s podtitulem Duše památek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny evropského dědictví v ČR letos „startují“ v Příboře. Dokazuje to plakát, který na tiskové konferenci ukázali předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Petr Sedláček (vlevo) a příborský starosta Milan Strakoš.

Článek

Národní zahájení Dnů evropského dědictví padlo letos na Příbor na Novojičínsku. „Jsme nejmenší město, které bude Dny evropského dědictví zahajovat,“ upozornil starosta Milan Strakoš (ODS).

Podle Petra Sedláčka, předsedy Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které dny pořádá každoročně: „Je to záležitost, která se koná v celé Evropě. Dny mají sloužit k připomenutí nebo přitáhnutí občanů k tomu, že máme nějaké historické kořeny, že se na našem území stala spousta historických událostí a máme tady dochované památky z dob minulých,“ vysvětlil.

I něco navíc...

Dny evropského dědictví nemají sloužit jen k tomu, aby lidé navštívili památkové objekty. „Dbáme na to, aby návštěvníci získali něco navíc. Chceme, aby se dostali do objektů, které nejsou běžně přístupné nebo na místa, kam se běžní návštěvníci nevodí. Jde nám o maximální podporu návštěvnosti i akcemi, kterých letos bude přes 550,“ odhalil Sedláček.

Součástí každoročního Národního zahájení Dnů evropských dědictví je udělení titulu Nositel tradice lidových řemesel ministrem kultury. Z Příbora si letos cenu odveze trojice mužů: kolář Augustin Krystyník, kovář Alfred Stawaritsch a knoflíkář a výrobce perleťového zboží Milan Strmiska.

Příborské zahájení letošní oslavy památek bude trojdenní. Už ve středu 8. září budou otevřeny dvě výstavy mapující historii i současnost města. V pátek 10. září se pak mohou lidé například těšit na prohlídku areálu farního kostela, prezentaci žáků místní ZUŠ, dvě vernisáže nebo koncerty skupin Elvis Presley revival a BugaBoo. Druhý den dojde v 10 hodin na samotné oficiální zahájení Dnů evropského dědictví v ČR.

Poté budou mimo jiné následovat koncerty folklórního souboru Ostravička, Dechového orchestru mladých Příbor a skupiny Nightwork. A sobotní večer ovládne Rockový festival pana Frýdeckého a slavnostní ohňostroj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám