Hlavní obsah

Sochaři vytvořili na Pustevnách sochy ohrožených zvířat z písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři sochaři tvořili od pondělí až do pátku devět soch z písku na vrcholu Pusteven v Beskydech. Tématem letošního roku jsou silně ohrožené druhy. Návštěvníci vrcholu mohou nyní minimálně celé léto obdivovat orla, raka, vlka, sovu či bobry vytvořené z 90 tun písku.

BEZ KOMENTÁŘE: Pustevny zdobí sochy z pískuVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Ten je speciálně dovezený z Vitošova na Šumpersku, kde je vápencový lom. „Některé písky jsou hodně křemičité, na to sochání je ale dobré, když písek obsahuje více jílové složky,“ prozradil Václav Lemon, jeden ze sochařů.

Ještě předtím, než mohli začít umělci s pomocí špachtlí a štětců tvořit, musely být z písku za pomocí dusací žáby a speciálního bednění vytvořeny obří homole z písku. „Je to příjemné. Člověk si hraje jako malý kluk na pískovišti, přitom ale musí mít nějaké znalosti o těch zvířatech,“ poukázal další ze sochařů, Roman Mikuš, při sochání sovy.

Výdrž se odvíjí od počasí

Výstava pískových soch nazvaná Pískoles se koná na Pustevnách už potřetí. Sochy budou na ploše pod bývalým běžeckým areálem na Pustevnách od soboty přístupné denně od 8 do 18 hodin. Jak dlouho, bude záležet především na počasí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Sochař Václav Lemon při práci na soše, v níž ztvárnil rovnou deset zvířecích druhů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Sovu dokončoval sochař Roman Mikuš ještě v pátek.

„Vydrží to několik měsíců. Tím, že se to napenetruje, tak je ten povrch tvrdší a neměl by sochám ublížit ani déšť,“ sdělila za organizátory Klára Kociánová.

„V předešlých dvou ročnících vydržely sochy až do prvních vloček,“ doplnila ji Dita Korčák, předsedkyně spolku Happy Forest, který dobročinnou akci pořádá. Uvedla, že výtěžek z dobrovolného vstupného bude stejně jako v minulosti věnován na pomoc beskydské přírodě. Součástí letošního ročníku Pískolesu je i naučná stezka či pískohřiště pro děti.

Tajemný hrad Houska obestírají záhady. Údajně ukrývá i bránu do pekel

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám