Hlavní obsah

Šluknov má po desetiletích nové turistické trasy

Po několika desetiletích vzniklo ve Šluknově na Děčínsku 23 kilometrů nových turistických tras. Jejich cílem je propojení původních tras tak, aby návštěvníci mohli podnikat okružní výlety po městě a všech jeho katastrech. Uvedla to vedoucí odboru kultury Ivana Lukešová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příprava trvala necelý rok a začátkem letošního podzimu u příležitosti 30. výročí úmrtí bratrů Bienertových, zakladatelů turistiky nejen ve Šluknově, byly trasy zpřístupněny veřejnosti.

Městem procházejí turistické trasy všech barevných značek. Na náměstí, kde stojí nový rozcestník, se všechny trasy potkávají, a tak lze zahájit výlet přímo ze srdce města.

„Máme zpětnou informaci i od lidí, kolem jejichž domů trasy vedou, že od té doby, co je to naznačeno, tak chodí lidí hodně,” uvedla Lukešová. Dodala, že město připravuje turistické mapy, kde budou trasy vyznačené.

Až k hranicím

Rekreanti se mohou vydat po žluté na Knížecí, kde na ně čekají výhledy do okolí. Přes vrch Hrazený s vyhlídkou Volský kámen, kolem nějž vede žlutá stezka, vede červená pásová značka. Zpátky do města se lze vrátit přes Kunratice, Čítkův mlýn a Karlovo údolí.

Další nová trasa, značená žlutou pásovou značkou, směřuje k severu, ze šluknovského náměstí do míst zaniklé osady Fösterei. Z trasy se lze vrátit na náměstí přes křížovou cestu a Království.

Třetí trasa, značená zelenou pásovou značkou, vede z náměstí k vyhlídce na Židovském vrchu. Dál po trase za Novým Hraběcím se napojuje na modrou. Poslední zelená trasa je kombinací nové žluté a stávající červené.

Do budoucna by měla vzniknout ještě trasa v Rožanech, a to od modré značky přes Javorovou bránu až na hranice s Německem.

Památky na severovýchodě Čech trhaly rekordy, lidí bylo méně

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám