Hlavní obsah

Přenocujte ve středověku, láká archeopark

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečnou možnost strávit noc obklopeni středověkou architekturou nabízejí nově zájemcům v Archeoparku BärnauTachov, kde čistě za pomoci středověkých stavebních metod a nástrojů vzniká dvorec Karla IV.

Foto: Schicker Allmedia

Při řemeslných pracích využívají v Archeoparku Bärnau-Tachov výhradně středověké metody a nástroje.

Článek

Ve středověkých stanech mohou na slamnících přespat až čtyři osoby. Stany se nacházejí přímo u historického parku a v rámci pobytu mají turisté během otevírací doby vstup zdarma.

Stany mají elektrické zásuvky, světlo, stůl, a zájemci si mohou dokonce přivést vlastní domácí mazlíčky. „Zájemci tam mohou přespat a na grilovišti si něco opéct. V ceně bude samozřejmě i volné vstupné do samotného parku,“ uvedl za archeopark Václav Vrbík.

Park na letošní sezonu nachystal i další novinky. „Například zde máme ovce a prasata, obojí samozřejmě středověká rasa. Začíná se také pracovat na velkém středověkém hřišti pro děti,“ sdělil Vrbík. Přestože pandemie koronaviru zpomalila práce na středověkém dvorci Karla IV., nyní pokračují v plné síle.

Do Frenštátu za historickými hračkami. K vidění je i koník podle Jurkoviče

Tipy na výlety

„Jde o jednu z největších středověkých staveb v Evropě. Nyní se pracuje především na hrázděném domě, konkrétně na jeho plášti. Kolegové byli během pandemie na kurzarbeitu, ale nyní se práce opět rozběhly. Kromě samotných stavebních prací musí dělat i mnoho dalších vedlejších činností, jako je například pálení si vlastního vápna,“ vysvětlil Vrbík.

Používají regionální suroviny

Než se vůbec ale mohlo začít se stavbou samotných budov, museli si řemeslníci vytvořit zázemí a infrastrukturu, jako jsou dílny, pila, improvizovaný kamenolom a další. V minulosti si řemeslníci z řad Čechů a Němců například zbudovali za pomocí dobových nákresů jeřáb. Na stavby pak používají pouze regionální suroviny — dřevo z nedalekých lesů, na kamenné stavby pak tamní žulu.

Krom samotného dvorce pak nabízí osmihektarový archeopark návštěvníkům možnost poznat ve více než třiceti archeologických rekonstrukcích původních středověkých usedlostí život od 9. do 13. století, včetně života ve slovanské vesnici. Zdarma k vidění jsou pak výstavy . Jedna z nich ukazuje zajímavé cíle a lokality českých i německých regionů, jiná pak informuje o tom, jak se stavěl samotný park.

Zámkům na Českolipsku pomáhá program záchrany

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám