Hlavní obsah

Do Frenštátu za historickými hračkami. K vidění je i koník podle Jurkoviče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houpací koníci, plyšoví medvědi, panenky, autíčka, skládací kostky, ale také elektrické vláčky z minulého a 19. století jsou nyní k vidění v Muzeu Frenštát pod Radhoštěm. Až do 3. října se zde totiž koná zajímavá výstava Návraty do dětství.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na výstavě Návraty do dětství jsou k vidění hračky z minulého i 19. století.

Článek

„Letošní prázdninová výstava je věnována dobovým hračkám, které na stěnách doplňují ilustrace z dětských knih. Návštěvníci si připomenou své dětství nebo mohou svým dětem ukázat hračky, s nimiž si oni jako malí hrávali,“ řekl Právu zdejší muzejní pracovník Martin Trubač.

Dodal, že většina exponátů pochází z fondu Muzea Novojičínska, pod které frenštátské zařízení spadá. „Máme tu ale i zajímavé hračky ze soukromých sbírek od místních lidí. Jsou to takové místní kuriozity, jako například tento dřevěný vyřezávaný houpací koník,“ popisoval Trubač. Koníka totiž vyrobil místní řezbář František Kaděra podle návrhu proslulého slovenského architekta Dušana Jurkoviče.

Zámkům na Českolipsku pomáhá program záchrany

Cestování

„Navíc byl tento Jurkovičův koník i odměněn v roce 1925 na světové výstavě v Paříži zvláštním diplomem,“ usmál se Trubač s tím, že mezi další unikáty patří dřevěné mechanické hračky od místního amatérského řezbáře Františka Dobiáše. „Jedna místní rodina nám i zapůjčila betlém podle návrhu Jiřího Trnky či elektrický vláček ze 70. let minulého století.“

Ilustrace Pilaře, Strnadela i Trnky

Drtivá většina vystavených hraček pochází z druhé poloviny minulého století. Nejstaršími kusy zde jsou houpací koníci, úplně nejstarší je z poloviny 19. století. „Některé hračky přetrvávají století, aniž by se příliš změnily, jako například panenky a plyšoví medvídci. Ale třeba houpací koníky už dnes vytlačila různá odrážedla a elektrické vláčky najdete spíše jen u sběratelů,“ upozornil pracovník muzea.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Martin Trubač ukazuje kuriozitu: dřevěného houpacího koně podle návrhu proslulého architekta Dušana Jurkoviče.

Kromě hraček si návštěvníci prohlédnou i ilustrace z dětských knih od Radka Pilaře či Jiřího Trnky. Nechybí ani místní autor, trojanovický rodák Antonín Strnadel.

Ve čtvrtek 12. srpna od 14 hodin výstavu obohatí speciální program pro rodiny s dětmi s názvem O klukovi, který se chtěl stát malířem. Pojednává právě o dětství Antonína Strnadela. Děti uvidí hračky, se kterými si on hrál, zažijí, i jaké to tehdy bylo ve škole.

Plzeň spustila prvního virtuálního turistického průvodce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám