Hlavní obsah

Před žhavým sluncem do osvěžujícího podzemí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozžhavený, téměř nehybný vzduch láká hlavně k vodě, ale i u vodních nádrží jste neustále vystaveni slunečním paprskům. Na chvíli jim uniknout se dá do podzemí, nejlépe do jeskyní.

Foto: Vratislav Konečný

V podzemí štoly Johannes je dost zima, jde se v holínkách, zapomeňte na sandály.

Článek

Na našem území je nejznámější Moravský kras s propastí Macochou a projížďkou na lodích po řece Punkvě.

Na Moravě jsou i další jeskyně, hojně navštěvovaný je například Výpustek, dlouhou dobu sloužil armádě, tady nečekejte krápníkovou výzdobu. Je to spíš muzejní záležitost.

Foto: Vratislav Konečný

Plavba po podzemní řece Punkvě

Prý nejkrásnější u nás jsou Javoříčské jeskyně, návštěva se spojuje s nedalekým hradem Bouzov. V tom samém regionu najdete také Mladečské jeskyně.

Další jeskyně, Zbrašovské aragonitové leží u Hranic na Moravě, jsou mj. známé oxidem uhličitým, který trvale vyplňuje nejnižší patra jeskyní, nedaleko se nachází proslulá Hranická propast.

Návštěvníci Jeseníků uvítají jistě chlad jeskyně na Špičáku nebo v mramorovém království Na Pomezí, ve Zlatých horách láká zase Poštovní štola, kde se dolovalo zlato.

Na Miladě jsou mola pro plavce i ptáky

Cestování

Příjemný chládek je také například při prohlídce elektrárny Dlouhé stráně. Do podzemí se můžete také vydat v některých městech – Znojmě, Brně, Jihlavě, (jedno z nejhezčích podzemí) Slavonicích, Plzni, Litoměřicích, Mělníku, Táboře…

Foto: Vratislav Konečný

Prohlídky nabízejí některé přehrady například Dalešice (na snímku), Štěchovice, Orlík...

Střední Čechy nabízejí Koněpruské jeskyně, Bozkovské jeskyně najdete na Semilsku na severu, nedaleko Tábora leží Chýnovská jeskyně. Pozůstatky po důlní těžbě třeba v Kutné Hoře, u Jílového u Prahy, řada štol leží v Krušných horách.

V Krupce je to štola Starý Martin, na Měděnci Země zaslíbená, nedaleko Božího Daru na Zlatém kopci štola Johannes, ve Hřebečné důl Mauritius…

Ve Slavkovském lese v obci Čistá je přístupný důl Jeroným. U Prahy se nachází podzemní šachta v Chrustenicích. Některé z podzemních prostor jsou značně úzké, takže průvodci varují, aby sem nechodili návštěvníci s vyšší hmotností. Rovněž klaustrofobici by se sem neměli pouštět.

Foto: Vratislav Konečný

Vchodový objekt srubu Hůrka

Chlad je také v prvorepublikových pevnostech, tady se překonávají zase značné výškové rozdíly mezi objekty (Bouda, Hanička, Stachelberg, Dobrošov je v rekonstrukci).

Největší kasematy Evropy najdete v barokní pevnosti v Josefově, také Vyšehrad nabízí prohlídku kasemat, v nichž je lapidárium.

Vrchol Lysé hory čekají velké změny

Cestování

Za prohlídku stojí i grafitový důl v Českém Krumlově.

Podzemních přístupných prostor je celá řada, nabízíme ty nejznámější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám