Hlavní obsah

Padrťské rybníky jsou jednou z nejromantičtějších oblastí Brd

Novinky, Vratislav Konečný

Po částečném otevření vojenského výcvikového prostoru Brdy v roce 2016 se staly Padrťské rybníky jednou z nejnavštěvovanějších lokalit.

Foto: Vratislav Konečný

Rybníky jsou chovné a zároveň chráněnou přírodní rezervací.

Článek

Prostor byl ustaven v roce 1926, později se jeho území zvětšilo, od 50. let minulého století byl přísně střeženým rajónem. Z vojenského újezdu vyčleněné území se stalo od ledna 2016 po složitých jednáních Chráněnou krajinou oblastí Brdy. Je tu množství nádherných míst v lesích, na loukách, vřesovištích, mokřadech nebo skalní útvary.

Vzhledem k tomu, že část ještě využívá armáda a oblast není ještě zcela pyrotechnicky vyčištěna, musíte se pohybovat striktně po vyznačených cestách. V Brdech je rozsáhlá síť lesních i asfaltových cest vhodných pro cykloturistiku, autům je vjezd zakázán.

Ani k Padrťským rybníkům se vozem nedostanete, jsou volně přístupné po celý rok, ale auto nechte v osadě Teslíny. Kdysi tu stával klášter, který husité roku 1421 zničili do mrtě. Odtud vede cesta značená turistickým značkami zelenou a červenou. Cesta je dlouhá asi tři kilometry.

Foto: Vratislav Konečný

Dolejší rybník je obklopen mokřady.

Nedotčená krajina nedaleko od Prahy

Oblast Hořejšího (115 ha) a Dolejšího rybníka (65 ha) je jednou z nejromantičtějších v Brdech. Obyvatele osad kotliny Padrťské pláně v 50. letech minulého století vysídlili a jejich obydlí srovnali se zemí. Od té doby se tu jakoby zastavil čas.

Sedm set metrů dlouhá hráz odděluje oba rybníky, Dolejší je obklopen bažinatými loukami a mokřady. Rybníky nejsou přirozené, jsou uměle vytvořeny, letopočet znám není, ale předpokládá se, že byly založeny před rokem 1565, tehdy vlastnil oblast Florian Gryspek z Gryspachu. Vypadají jako horská jezera, jako kdybyste se ocitli někde na Šumavě.

Foto: Vratislav Konečný

Koupání je tu zakázáno.

Rybníky jsou s okolím vyhlášeny přírodní rezervací, je tu zákaz koupání. Jsou chovné, hlavní rybou je kapr, loví se střídavě. Hnízdí tu řada ohrožených druhů ptáků – orel mořský, volavky, čáp černý… Na rybách a obojživelnících si pochutnávají vydry.

Na západním konci hráze Hořejšího rybníka stojí přístřešek se stolem a lavicemi, vedle najdete informační panel. O kus dál stojí malá lovecká chata, říká se jí Dzúrovka, podle komunistického ministra obrany Martina Dzúra, který sem rád jezdil.

Nadšenci zachraňují zámek v Rožmitálu

Cestování

V okolí rybníků je vyhlášený houbařský ráj, v sezoně jsou krajnice silnic a vjezdy do lesů zaplněny auty.

Tři trubky byly domácím vězením maršála německé armády

Nedaleko odtud najdete bývalý lovecký zámeček Tři trubky, kde Hitler nechal za války internovat vrchního velitele armády, polního maršála Brauchitsche.

Foto: Vratislav Konečný

Bývalý lovecký zámeček Tři trubky

Maršál kritizoval tažení na Východ a válku na dvou frontách. Hitler odstranil vášnivého nimroda do brdských lesů, do domácího vězení, což vojákovi vyhovovalo a pořádal tu hony.

Trubky jsou ve správě Vojenských lesů a statků, které tu s Agenturou pro ochranu přírody připravují informační a edukační středisko.

Za Jakubem Janem Rybou

V nedalekém Rožmitále pod Třemšínem je pochován Jakub Jan Ryba (1765–1815), jenž se zapsal do povědomí nesmrtelným dílem, Českou mší vánoční ("Hej mistře"). Ve zdejším kostele poprvé zazněla 1796. Skladatel a básník ve městě působil jako kantor, v neutěšených podmínkách spáchal na nedaleké Voltuši sebevraždu.

Foto: Vratislav Konečný

V kostele působil Ryba jako regenschori, tady zazněla poprvé jeho Česká mše vánoční.

V Atom muzeu Javor 51 u Míšova je v sezoně otevřen bývalý sklad jaderných hlavic Sovětské armády.

Určitě navštivte i zrekonstruovaný vodní hamr v Dobřívi. Je to fascinující technická památka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám