Hlavní obsah

Opevněný Žumberk, malebný tuzemský unikát

Bílé zdi spojené nárožními kuželovitými baštami, se střechami pokrytými šindelem. Jako by se opíral o mohutnou lípu, podtrhuje téměř kulisové panorama kostel Stětí svatého Jana Křtitele. Jsme v Žumberku, malebné vísce nedaleko Trhových Svin. Ještě nedávno se o místu psalo jako o unikátní opevněné vesnici.

Foto: Vratislav Konečný

Žumberk byl dříve považován za unikátní opevněnou ves.

Článek

Podle současných poznatků vzniklo opevnění až za Theobalda Höcka v 17. století. Mohutná hradební zeď se sedmi baštami (dochovalo se jich pět) měla chránit tvrz, kostel se hřbitovem a hospodářský dvůr. Ves zůstala vně hradeb, až později postavili několik chalup mezi kostelem a tvrzí.  Opevněná tvrz Žumberk se odráží na hladině rybníka. Všude klid, žádné hlasité hlučení civilizace.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel Stětí svatého Jana Křtitele

Rybníkářské Novohradsko

Pod hradbami na břehu rybníka stojí dřevěné skulptury představující znamení zvěrokruhu, další plastiky najdete u tvrze. Novohradsko patřilo do rožmberského dominia, krajina je plná rybníků. Pro panstvo je zakládal Jakub Krčín. Některé propojil, jak to již dříve realizoval na Třeboňsku Zlatou stokou. Na Novohradsku tak učinil průpojkou Chlupatým potokem.

Než dojedete Žumberku, míjíte jeden z nejstarších českých rybníků - první zmínka o Žárském rybníku pochází z roku 1221. Rozšířen do nynější podoby byl za Krčína, na ostrůvku uprostřed stával buquoyský letohrádek.

Foto: Vratislav Konečný

Jedna z bašt

I zdejší rybníky mají nádherná jména – Pytlák, Kačák, Velebil…. Většinou sloužily jako líheň plůdků pro rybníky třeboňské. V lesích Novohradských hor leží klauzury, klauzy, plochy, zadržující vodu pro plavení dřeva.

Rybníkáři hodlali Petra Voka zamordovati

Ne vždy tu vládla idylka. V letech 1569 až 1577 se proti Vokovi vzbouřila padesátka rybníkářů „opovědníků“. Začalo to popravou dvou rybníkářů a jejich družky v Soběslavi roku 1569. To vedlo k do té doby v Čechách bezprecedentní vzpouře.

Foto: Vratislav Konečný

Z expozice lidového malovaného nábytku

Skupina rybníkářů se zorganizovala pod heslem „Msti se jak můžeš, jen aby dobře bylo!“ a mínili pána zamordovat. Ten se osobně popravy účastnil, a to je velmi nahněvalo. Čekali na něj podle cest, kudy projížděl, na veřejných prostranstvích a stromech vyvěšovali opovědní listy.

Rybníkáři byli dobře vyzbrojeni i organizováni, echo o pohybu pána jim dávali hostinští z míst, kde Vok dlel. Řada z nich byli skuteční hrdlořezové, původně najatí na stavbu rybníků. Přitom museli vést normální život, měli ženy, milenky, děti…

Foto: Vratislav Konečný

Sgrafita na nádvoří

Nakonec je Rožmberští zlikvidovali, stálo to na padesátku životů. Unikl jen jejich vůdce Ondra Borák.

Vok měl ze smrti velký strach, na pracovním stole dominovala lebka, symbol smrti nosil jako ozdobu na krku, jeho osobním heslem bylo Memento mori – Pamatuj na smrt.

Foto: Vratislav Konečný

Nábytek z jižních Čech a Horního Rakouska

Skvělá kostelní výzdoba

Ve vsi, která tu stávala už ve 13. století, nechal Vilém ze Žumberka přestavět rodný dvorec na gotickou tvrz.

Z období gotiky pochází fresková výzdoba čtyřlodního kostela svatého Jana Křtitele, kde byly před několika lety objeveny nádherné fresky a staré nápisy. Památkáři nad nálezem neskrývali nadšení. Kresby spolu se starými náhrobky si lze prohlédnout také.

Foto: Vratislav Konečný

Původní malby ve tvrzi

Z Höcka vynutili mučením přiznání o padělání listin

Žumberk se stal na další desetiletí sídlem nižší šlechty, později ho majitelé přestavěli do renesanční pohodlné podoby. Velkou měrou se zasloužil rožmberský dvořan Jindřich Pouzar z Michnic. Konečnou podobu získal Žumberk za vlastnictví Theobalda Höcka, který ho dostal od Petra Voka, jenž tu nikdy nepobýval.

Na Komáří vížku mezi pozůstatky dolování vozí turisty lanovková babička

Tipy na výlety

Höck byl nejen úředníkem, ale také obratným básníkem, umělcem, pro Voka vyřizoval německou korespondenci. Rožmberk mu Žumberk, (tehdy psáno Sonnberg) spolu s Chvalovicemi u Nových Hradů přenechal za asi 1000 kop grošů za jeho nepostradatelné služby. Höckovi dokonce platil i náklady na svatbu v Třeboni. Svatbou s Anežkou Kolikrejtarovou z Černého Dubu se Höck dostal do rytířského stavu.

Foto: Vratislav Konečný

Fresky v kostele

Když roku 1611 Vok zemřel, ztratil evangelík Höck mocného přímluvce. Roku 1617 ho uvěznili, obvinili z padělání osobních dokumentů o vlastnictví a zfalšování závěti Petra Voka. Tu prohlásili za neplatnou. Na mučení se ke všemu přiznal, měl skončit na popravišti.

Po pražské defenestraci 1618 ho jako protestanta osvobodili a jeho stopa končí ve službách „zimního krále” Fridricha Falckého na útěku ze země. Po Bílé hoře získali ves Buquoyové, sloužila pro jejich úřednictvo.

Foto: Vratislav Konečný

Žumberské bašty

Výstava lidového malovaného nábytku

Žumberská tvrz je čtyřkřídlá stavba postavená kolem čtvercového nádvoří, jehož stěny zdobí sgrafitová psaníčka. Ve tvrzi je historická expozice lidového malovaného nábytku, nejhezčím prostorem je Rožmberský salonek s původním záklopovým stropem. Další expozice představuje řemesla typická pro kraj. V Jižní baště je umístěna expozice Úředník rožmberský.

Žumberk vyhledávají s oblibou cyklisté, je tu příjemná restaurace se zahrádkou a hotelem. Čepují tu místní pivo.

Historickým městem roku 2020 se stal Havlíčkův Brod

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám