Hlavní obsah

O víkendech se otevřou některé hrady a zámky, včetně Hluboké a Lednice

Národní památkový ústav (NPÚ) otevře po přechodu země do třetího stupně protiepidemického systému několik památek ve své správě, návštěvníci na ně budou moci chodit o víkendech. Uvedla to mluvčí NPÚ Jana Hartmanová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Víkendový provoz bude od soboty 5. prosince na Sychrově, v Lednici, na Českém Krumlově, Hluboké, Křivoklátu a ve Valči, přístupná bude také zahrada v Kroměříži. Na zámku Sychrov bude zpřístupněn jen výběrový okruh, na který je možný vstup pouze s on-line vstupenkou.

Památky ve správě státu letos v hlavní sezoně navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak poklesla návštěvnost o milion. Kvůli kratší sezoně má NPÚ i propad výnosů, v meziročním srovnání ho ústav odhaduje na 190 milionů korun.

Bečov si pochvaluje zájem návštěvníků

Cestování

Opatření proti šíření koronaviru na jaře způsobila odklad začátku návštěvnické sezony skoro o dva měsíce, druhá vlna ji zase na podzim ukončila o tři týdny dříve před plánovaným termínem.

Léto bylo silné

NPÚ má ve správě stovku státních hradů, zámků a dalších památek. Na jaře letos byly památky skoro dva měsíce uzavřeny, v prázdninových měsících však návštěvnost dosáhla podobné úrovně jako v minulých úspěšných letech.

V loňském roce od ledna do konce září přišlo na památky 4,6 milionu lidí, tedy o milion více než letos. Za celý loňský rok dosáhla návštěvnost téměř 5,3 milionu lidí, protože mohli chodit ještě po skončení hlavní turistické sezony a i díky speciálním adventním akcím.

I v letošním roce byly nejnavštěvovanějšími objekty zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká. Na prvních třech místech se střídají a jejich roční návštěvnost dosahovala v minulých letech až ke 400 tisícům lidí, letos byla mezi 180 tisíci a 250 tisíci návštěvníků.

Oproti loňskému roku se do první desítky nově dostaly zámky Bečov a Buchlovice. K největšímu nárůstu návštěvnosti v roce 2020 došlo na zámcích Opočno, Raduň a Hradec nad Moravicí. Úspěšnou sezonu za sebou mají také hradní areály a hradní zříceniny. I přes koronavirovou pandemii meziročně vzrostla návštěvnost hradům Rabí, Velhartice, Bítov, Žebrák a Krakovec.

Sváteční akce na zámcích letos nebudou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám