Hlavní obsah

Noc kostelů láká i na zaniklé chrámy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Noc kostelů v ostravsko-opavské diecézi, která zahrnuje Moravskoslezský kraj a Jesenicko, se uskuteční v pátek 2. června. Do akce se zapojí 130 kostelů, některé zcela poprvé. Nově se bude vzpomínat i na zaniklé chrámy.

Foto: Profimedia.cz

Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné

Článek

„Poprvé se do Noci kostelů letos přihlásil dřevěný kostel svatého Antonína na Prašivé, ale i Španělská kaple v Novém Jičíně, kostel Nejsvětější Trojice v Opavě, kostel svatého Jiří v Třebomi, kostel svaté Markéty v Dolních Bludovicích a kostel svatého Cyrila a Metoděje v Dolní Lhotě,“ vyjmenoval za diecézi Miroslav Přikryl, vedoucí odboru dotačních projektů a církevní turistiky.

Objevené fresky

Doplnil, že velkým lákadlem je podle něj hřbitovní kostelík v Javorníku na Jesenicku, který se na Noc kostelů otevře po osmileté rekonstrukci.

„Veřejnost se bude moci poprvé podívat na fresky, které byly v kostele objeveny a restaurovány v uplynulých osmi letech, kdy byl kostel uzavřený. Mimořádné je například nástěnné vyobrazení Krista, který má v místě srdce vytvořený otvor, který sloužil jako svatostánek,“ uvedl Přikryl.

Do Hrabalovy chaty se hrnuly davy

Domácí

Diecéze se navíc spojila i s karvinskou farností a spolkem Stará Karviná a na Noc kostelů si lidé budou moci připomenout jeden z tamních zaniklých chrámů. Jde o kostel svatého Jindřicha, který byl kvůli těžbě uhlí srovnán se zemí jako téměř celá Stará Karviná.

„Tento kostel byl monumentálním dílem. Měl 66 metrů na délku a 34 metrů na šířku, takže opravdu kostel srovnatelný s bazilikou na Velehradě. Byl sice postavený na konci 19. století, ale už v roce 1960 musel být kvůli důlním vlivům zbořen a od té doby je na jeho místě pouze prázdná louka,“ připomněla Tereza Ondruszová ze spolku Stará Karviná s tím, že pamětníci dodnes na kostel vzpomínají.

Spolek společně s karvinskou farností vyznačí v místě, kde kostel stál, obvod jeho půdorysu. Vyrábí se i velký dřevěný kříž, který bude umístěn v prostoru zdemolovaného církevního objektu. Lidé zde najdou také informace o zbořeném kostele a jeho fotografie.

Zahrada vily Tugendhat je nově přístupná zdarma, propojila se s vedlejší vilou Löw-Beer

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám