Hlavní obsah

Nebeská podívaná s řadou dalších akcí vyženou nudu z Brna

Muzeum a jeho dopravní exponáty v pohybu, setkání evropských flašinetářů, koncerty žáků uměleckých škol - a nad tím vším ozářené nebe mezinárodní soutěžní přehlídkou Ignis Brunensis, která je jedinou svého druhu v Evropě.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Už tento víkend v rámci celoměstského festivalu zábavy, jehož součástí jsou i ohňostrůjné podívané, vyrazí do ulic funkční exponáty technického muzea.

Článek

Ještě dříve, než festival v sobotu vypukne prvním soutěžním ohňostrojem, předvedou své dovednosti na sportovištích města handicapované děti na akci Emil open. Hrát a soutěžit budou od středy do pátku.

V sobotu se pak zraky diváků zaměří nad hrad Špilberk, který se letos stane jediným odpalištěm ohňostrojů. Zápolit o přízeň diváků a jejich hlasy však tentokrát nebudou národní, ale především mezinárodní ohňostrojné týmy.

„Uspořádat takovou podívanou není nikdy jednoduché. Ovšem události spojené s pandemií nám to udělaly ještě těžší. Spolu s městem a Jihomoravským krajem jsme při přípravě letošní přehlídky museli před řadou měsíců zariskovat, když jsme začali připravovat 24. ročník,” uvedl za pořadatele ředitel společnosti SNIP & CO Jiří Morávek.

V Jeseníku nad Odrou vzkřísili slávu místního pramene

Cestování

„Rozhodli jsme se nejen pro změnu termínů, kdy se ohňostroje oproti jiným létům posunuly, ale také pro přesunutí podívané z přehrady nad Špilberk, který dokážeme před odpálením bezpečně uzavřít. O této lokalitě přitom víme, že je divácky velmi atraktivní, a mimochodem je historicky doloženo, že se zde ohňostroje odpalovaly už před třemi stoletími,“ doplnil Morávek.

Akce poběží celé léto

První z ohňostrojů nese název Velké naděje a jeho designéři Jaroslav Štolba a Jan Neděla z české společnosti Flash Barrandov SFX se budou snažit s pomocí hudby legendární kapely Pink Floyd vytvořit atmosféru očekávání lepších časů.

Přehlídka, která je zařazena i v letošním kalendáři atraktivit Czech Tourismu, bude letos provázet celé brněnské léto. Jak Morávek dodává, záměrem je pomoci obnovit návštěvnost brněnských hotelů. Zhruba deset z nich už inzeruje speciální ceny za ubytování právě na dobu ohňostrojů, které se v řadě případů dají i z těchto hotelů sledovat.

„Další novinkou je týmová tvorba. Například druhý pyromuzikál s názvem Bylo, nebylo, který je poctou světové ikoně filmové hudby Ennio Morriconemu, sestavují tvůrci z Rakouska, Německa a Česka,“ popsal Morávek.

O synchronizované sledování se za doprovodu hudby postará brněnská rozhlasová stanice (Rádio Krokodýl). A protože letos budou ohňostroje i na internetovém streamu, upozorňují pořadatelé na fakt, že zde je poslech hudby zpožděný.

Spolek ochránců památek opravuje Hrnčířův mlýn

Cestování

Už od čtvrtka vypukne další oblíbená celoměstská show — Zábava pod hradbami. I letos k ní bude patřit přehlídka funkčních muzejních exponátů Dopravní nostalgie. Do ulic tak vyrazí nejen historické tramvaje, trolejbusy či autobusy, ale zájemce bude vozit i tramvaj — koňka či legendární parní tramvaj Caroline.

Celé prázdniny až do 11. září, kdy ohňostrojná přehlídka skončí epilogem při akci Špilberk žije, je připravena řada dalších zábavných či gastronomických akcí. Nuda je tak v Brně pro další týdny zcela bez šancí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám