Hlavní obsah

Navštivte dětský ráj za pražskými humny na zámku Berchtold

Novinky, Vratislav Konečný

Zámek a hotel v jednom obklopený velkým parkem v obci Kunice-Vidovice nedaleko Velkých Popovic je ideálním místem pro celodenní rodinný výlet. Vyřádí se tu děti i dospělí.

Článek

Poprvé je usedlost v obci Kunice-Vidovice zmiňována v roce 1388. Vystřídala se tu řada majitelů, v konečné fázi většinou bankéři či poslanci. V roce 1877 byl statek zapsán do zemských desek jako samostatný Vidovický. Po několika letech již byl veden jako zámek, v roce 1904 noví majitelé provedli nejpodstatnější stavební úpravy. Po válce se sem nastěhovala československá armáda – záložní vojenské stanoviště protivzdušné obrany Prahy.

Kolem Mikešky mezi skřítky a strašidly

Po období útlumu, kdy objekt patřil obci Kunice a chátral, ho v dražbě v roce 2005 koupila rodina Václava Růžičky a začala s rekonstrukcí. Zámku nechali jméno po rodu Berchtoldů, v jejichž řadách bylo mnoho členů věnujících se charitě a lékařství. Zámecký areál je v provozu dva roky.

Děti jsou tu opravdu jako v ráji nebo Jiříkově vidění. První zastavení většinou bývá u zoo koutku, přes ohradu se nechají pohladit roztomilé kozy, vedle ve voliéře vrkají holubi.

Abyste mohli vstoupit do areálu, je nutno zazvonit u brány, kde hlídá kočka Mikeška, dřevěná manželka legendárního kocoura Mikeše.

Mohou sem i psi, ale pouze na vodítku a jejich majitel samozřejmě zodpovídá za případné znečistění. Vpravo je dětské hřiště s lanovkou, prolézačkami, v parku spousta miniatur českých památek, s nimiž se prolíná pohádkový svět tvořený strašidélky a skřítky Vítězslavy Klimtové. Jsou ukryti v křoví, sedí před svými lesními domky nebo také třeba na velkém rohlíku. Jiní vyčuhují zpoza stromů.

Dětský ráj má i dětské Peklo

Po parku je rozeseto na tři desítky modelů českých pamětihodností – samozřejmě nechybějí Karlštejn, Orlík, Červená Lhota, ale také průčelí domů v Telči, nejsevernější rozhledna Tanečnice, mohyla u Lipan nebo pevnost Březinka u Náchoda.

Posadit se můžete pod Hmyzí strom, kde po dvou kmenech lezou figurky brouků, vážek, pavouků, na pařezu se kření ježek, vedle na vás hází úsměv veverka. Díra do podzemí, hlídaná rohatým a drakem, s váhou dětských hříchů zve do nitra kopce. A už je to tady, většina dětí udělá rychlou otočku a maže k východu. Dva pekelníci v pekelné velikosti jsou jako živí, před nimi kotel, svítící oči, tajemné zvuky – pro dětskou dušičku silný zážitek.

To baba Jaga u perníkové chaloupky je sice opravdu ošklivá starucha, ale z ní strach rozhodně nejde.

Taky o strom ležérně opřený loupežník jasně dává najevo, co si o bábě myslí. Kde jste zvyklí na tabulky Vstup na trávník zakázán, tady to neplatí, tady se přes trávník musí.

Hotel v muzeu a muzeum v hotelu

Nezapomeňte se podívat do dětského muzea v podzemí pod kapličkou a do vesnického muzea Kunic, které založil dne 3. 11. 1935 František Oldřich, lékař, významný rodák Kunic se svým bratrem, starostou Josefem Oldřichem.

V zámku kromě provozování wellness a restaurace Kouzelná zahrada chystají také výstavy. Například nejhezčí české poštovní známky, nejlepší česká vína, zbraně od středověku po současnost a myslivecké trofeje.

„Máme tu i zámeckou školičku, chodí do ní 23 dětí,“ dodává Václav Růžička. Mnohé věci jsou původní, další dokupují, jiné jsou repliky. Hotel má 45 lůžek, pokoje jsou vhodné i pro svatebčany, hotel je místem skutečně pro každého. www.zamekberchtold.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám