Hlavní obsah

Nadšenci vybudovali na Opavsku válečné muzeum

Vojenské muzeum, které může směle konkurovat i zavedeným muzejním institucím, vybudovala skupina nadšenců a milovníků historie v malé pohraniční obci Chuchelná na Opavsku. Po několika měsících restriktivních opatření se muzeum mohlo poprvé otevřít o minulém víkendu - zpřístupněno bude po celé léto vždy o sobotách a nedělích.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ředitel muzea Kamil Himler v jedné z expozic

Článek

Za vznikem muzea stojí skupinka sběratelů historických vojenských předmětů a nadšenců, kteří v regionu pořádají různé ukázky historických bitev. Na prvopočátku stála v roce 2016 nabídka starosty obce s tím, že by se mohlo muzeum zřídit v budově uvolněné obecním úřadem. Muzeum se během čtyř let rozrostlo do všech prostor dvoupodlažní budovy.

„Expozice jsou ve formě diorámat, návštěvníci se postupně stávají součástí rozmanitých výjevů, jako by se nacházeli v reálném prostředí,“ říká šéf muzea Kamil Himler.

Z městské ulice tak postupně procházejí vojenskými zákopy a bunkry, rozbombardovanými domy, nahlédnou do vojenského lazaretu, čekárny místního železničního nádraží, na hraniční přechod, ale i do kanceláře ředitele továrny i pokoje obyčejných lidí. Ojedinělá je také expozice věnovaná oddílům Hitlerjugend, bitvě u Stalingradu a velkou pozornost poutá i dioráma rozbombardovaného Berlína v roce 1945.

Zámek pod Kosířem otevřeli s novinkami

Cestování

Stovky exponátů pocházejí ze soukromých sbírek lidí z okolí, z nálezů historické výstroje a výzbroje z okolních lesů a polí, řada lidí exponáty vyhrabala na půdách po svých předcích a muzeu je buď věnovala, nebo zapůjčila.

Nejvíce práce, ale i financí, zabralo rozmístění exponátů do samostatných celků a také výroba zvukových a světelných efektů, které návštěvníky provázejí po celé prohlídkové trase. „Zpočátku jsme všechno financovali z vlastních kapes, nikdo nám nic nedal. Až později, kdy už bylo každému jasné, že to má smysl, nám na náklady spojené s provozem expozic začala obec přispívat,“ dodal Himler.

Velké uznání

Velké uznání sklidilo muzeum v Chuchelné již od řady profesionálních historiků, kteří vysoce oceňují skutečnost, že parta nadšenců vybudovala muzeum na vysoké vizuální, ale i historické úrovni, aniž k tomu potřebovala mnohamilionové finanční zázemí nebo tým profesionálních historiků.

Po třech letech tvrdé práce povstala zahrada na Pernštejně

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám