Hlavní obsah

Po třech letech tvrdé práce povstala zahrada na Pernštejně

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři roky tvrdé práce na obnově kdysi slavné Vrchnostenské zahrady hradu Pernštejna na Brněnsku dokumentuje unikátní časosběrné video, které Národní památkový ústav (NPÚ) zveřejnil na youtube.com. Divák může sledovat, jak se z lesa, v němž se ukryt pod větvemi rozložitých stromů zachoval, znovu rodí do plné krásy unikátní zahradní komplex.

Foto: Petr Horník, Právo

Hrad Pernštejn

Článek

Místo náročného odborného komentáře dali tvůrci videa přednost jen hudbě a jednoduchým popiskám. Kolekce snímků ukazuje, že nejprve museli přijít dřevorubci, kteří na stráni pod Pernštejnem vykáceli stovky stromů.

Tak pomyslně vykoukly na svět zbytky historických stavbiček, původně tvořících odpočinková místa v zahradě. Zatímco zedníci, tesaři a štukatéři navrátili těmto budovám dávno ztracenou krásu, zahradníci se postarali o novou výsadbu.

Foto: Národní památkový ústav

Celkový pohled na obnovenou Vrchnostenskou zahradu

Výsledek jejich snažení si bude moci veřejnost prohlédnout již od 28. května, kdy se zahrada otevře pro veřejnost.

Pernštejn patří k nejslavnějším moravským hradům. Díky své majestátnosti si zahrál i v mnoha světově známých filmech. Jeho chloubou byla právě zahrada vybudovaná v 18. století podle projektu sochaře a architekta Ondřeje Schweigla.

Projekt přišel na 120 milionů korun, přičemž z větší části jej financovala Evropská unie. Nyní se již dokončují poslední práce před otevřením.

Reklama

Výběr článků

Načítám