Hlavní obsah

Na Vítkově Hrádku myslí na návštěvníky

Na Vítkův Hrádek v Přední Výtoni, který se tyčí nad vodní nádrží Lipno, ročně vyráží desetitisíce turistů, kteří obdivují díky vysoké nadmořské výšce i výhledy na Alpy. Nyní tam však probíhají opravy. Město Přední Výtoň tam buduje zázemí jako sprchy a záchody a Spolek přátel Vítkova Hrádku dokončuje palisády.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Dušan Šipka ze Spolku přátel Vítkova Hrádku pracuje na nových palisádách s motorovou pilou.

Článek

„Začali jsme stavět sociální zařízení, což by mělo být hotové ještě v tomto roce. Stavba vyjde na milion korun,“ podotkl Jan Bittner (nez.), starosta Přední Výtoně. Zmínil, že sociální zařízení aktuálně vzniká v místě, kterému se říká konírna, i když jako stáj pro koně nikdy nefungovala. Stavba toalet a sprch vyjde na zhruba milion korun.

„Aktuálně dokončujeme stavbu palisád, které v minulosti poškodila vichřice. Jde o technické řešení, protože palisády brání tomu, aby návštěvníci chodili po koruně zdí a ničili je a aby sem nepřelézali jinudy a využívali ke vstupu do hradu původní bránu,“ uvedl Miroslav Kovačičín ze Spolku přátel Vítkova Hrádku.

Zámek Kunštát dostane staronový kabát

Cestování

Spolu s ním na hradě pomáhá několik dobrovolníků. Na vše dohlíží odborníci z českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu. Právě vedoucí zdejšího archeologického oddělení Jiří Havlice v konírně dokončil záchranný výzkum: nalezl zde kovovou šipku ze středověkého šípu, mnoho keramických střepů ze středověkého nádobí pocházejícího z různých staletí, kachle a především zbytky z hradní kuchyně, jako jsou zvířecí a drůbeží kosti.

„Ještě před výstavbou renesančního opevnění se zde nacházelo středověké smetiště, kam byly ze skalního bloku shazovány odpadky vynášené po dřevěném můstku z hradu. Takto vznikla nejstarší vrstva nálezů datovaná do 13. století,“ uvedl Havlice s tím, že desítky nalezených artefaktů jsou dokladem o životě na hrádku, který byl založený v polovině 13. století.

Ikona celého Lipenska

S aktuální opravou, která je určitě největší v novodobé historii, zde obec Přední Výtoň začala před začátkem sezony v minulém roce. Díky vrtu, který vytvořila speciální souprava, na hrádku tryská voda z hloubky 72 metrů. „Návštěvnost je v posledních letech vysoká a my vnímáme, že mobilní toalety přestávají stačit. Není to dobrá vizitka pro obec ani pro Vítkův Hrádek,“ uvedl starosta Bittner.

„Vítkův Hrádek je ikona celého Lipenska. Je to velmi častý cíl výletníků, mohou si zde dát i něco na zub a také řadu nápojů. Standardní toalety tu opravdu chyběly. Velký dík patří zejména obci Přední Výtoň, která sem investuje. Věřím, že to ocení každý,“ doplnil Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Na Grabštejně objevili hradiště Olšice

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám