Hlavní obsah

Na pozorované u bobra evropského v Českém lese

Právo, Jindra Pašková

Procházka lesní krajinou, při níž se projdete nad rašeliništěm a na pozadí úchvatné vodní scenérie spatříte bobra. To se vám splní na desetikilometrové trase naučné stezky uprostřed hvozdů Chráněné krajinné oblasti Český les nedaleko Lesné na Tachovsku. Zatímco rašeliniště Podkovák už mnozí turisté znají od loňska, bobří stezka Vodní svět se před zraky lidí otevřela na začátku října.

Článek

Obě stezky doplňují původní naučnou stezku Lesů ČR nazvanou Okolo Lesné. Loni v říjnu ji oživila odbočka do nitra rašeliniště Přírodní rezervace Podkovák, která si okamžitě našla své příznivce.

Nejlépe o tom vypovídá návštěvní kniha, důmyslně schovaná v dřevěném pouzdře altánku u rašeliništního jezírka: „Kousíček od domova kus přírodního ráje,“ napsala rodina z Plané u Mariánských Lázní. A zápis nechybí ani na Štědrý den: „Byli jsme tu nakrmit zvířátka,“ píší Honza, Eliška, Kajka a Terezka.

Jedinečný prvek na stezce

„Snažíme se představit Český les veřejnosti, v rámci koncepce cestovního ruchu jej zpřístupňovat a návštěvníkům, kteří vyhledávají podobné zážitky, zpřístupněná místa ukázat,“ vysvětlil ředitel Správy CHKO Český les Jindřich Horáček. Podkovák představuje vrchovištní rašeliniště, zatímco Vodní svět je věnován živočichům.

„Jde o další naprosto jedinečný prvek na této stezce. Seznámí návštěvníky s vodní faunou, kde naprosto výsadní postavení má právě populace bobra evropského,“ vysvětluje ředitel.

Vodní svět zavede návštěvníky ke kaskádě zanikajících rybníčků na Kolmu, které poblíž dnes zaniklé vesnice vybudoval ve 20. letech 20. století poslední majitel Lesné.

Skupina nádrží pro pstruhovou násadu se přestala hospodářsky využívat v roce 1946, až si je našel bobr evropský, který se od roku 1990 v Českém lese plně aklimatizoval, rozebral stanoviště a definitivně se tady zabydlel. Dnes žije v této chráněné oblasti 44 rodin, to je asi 220 jedinců. Na Kolmu obývá rybník bobří rodina od roku 2005.

Úžasný zážitek z pozorovatelny

„Tato lokalita je ideální pro jeho pozorování,“ uvedla Barbora Nováková ze Správy CHKO. Trpěliví návštěvníci si domů odnesou úžasný zážitek, musí ale přijít v podvečer a být velmi tišší a diskrétní, bobr je tvor noční a ve dne se nenechá vyrušovat. Jeho znaky jsou ovšem patrné po celé půldruhého kilometru dlouhé stezce a zřejmé je i jeho hradní obydlí. Není ale jediným na Kolmu žijícím a aktivním živočichem.

„Rybníky obývají různé druhy obojživelníků. Patří k nim čolek obecný a horský nebo populace zelených skokanů. Chceme ukázat i vodní bezobratlé, třeba bruslařku,“ doplnila Nováková. Umožňuje to vysunuté molo, zasahující doprostřed jednoho z rybníčků, a informační tabulky, které představí právě ty živočichy, které voda a hladina ukáže.

O kousek dál, na ptačí pozorovatelně, je možné se zaposlouchat do hlasů ptactva i jiných živočichů. Stačí jen zmáčknout knoflík a ozve se třeba skřehotavý hlas skokana krátkonohého, jako motorka vrčící skokan hnědý či štěkot srnce.

Zatímco dospělí budou čerpat informace, děti zaujme interaktivní tabule. A komu se nezadaří spatřit bobra živého, může se potěšit alespoň pohledem na jeho dřevěnou podobu trůnící ve svém hradu.

Naučná stezka má nástupní místo v Lesné, odbočka k Vodnímu světu na Kolmu je o kousek dál, ze silnice ve směru na Starou Knížecí Huť. Odtud se musí asi 3 km pěšky. Stojí za to ale obejít celou naučnou stezku, která vás vrátí zpět do Lesné.

Reklama

Související témata:

Související články

Za medvědy do Kladna

Zima se blíží a tak neváhejte s návštěvou kladenských medvědů, než se - jako každoročně - uloží k zimnímu spánku.

Výběr článků

Načítám