Hlavní obsah

Na české hory přijely o víkendu tisíce lyžařů, místy nasněžilo i půl metru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu připadly na české sjezdovky další centimetry sněhu. Zalyžovat si přijely tisíce lidí, které neodradilo ani nepříliš dobré počasí. Na horách foukal silný vítr, místy byla mlha a sněžilo. Na své si přišli i běžkaři, kteří se ale museli občas vypořádávat se závějemi. Nedostatek sněhu stále trápí některé areály ve středních Čechách, na Vysočině a ve Zlínském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Tisíce lidí vyrazily v Jizerských horách a Krkonoších i po běžeckých stopách.

Článek

Neplatí to pro Krkonoše a Orlické hory, kde je na sjezdovkách až půl metru nového prachového sněhu, sněhová pokrývka tak dosahuje místy až dvou metrů. Například do Špindlerova Mlýna přijelo o víkendu zhruba 11 000 lyžařů a na Černou horu u Janských Lázní kolem 10 000.

Střediska v Jizerských horách i západních Krkonoších mají za sebou dokonce prý rekordní víkend. Tisíce lidí tam vyrazily i do běžeckých stop. "Chvílemi tam bylo rušněji než na Václaváku," poznamenal jeden z lyžařů. V Libereckém kraji se poprvé v letošní sezóně navíc rozjela všechna střediska, znovu se lyžovalo v areálu Obří Sud na Javorníku nedaleko Liberce a naplno se rozjel i areál na Ještědu.

Z krušnohorských skiareálů byl tradičně největší zájem o Klínovec, kde láká zejména nová krytá čtyřsedačková lanovka, kterou lidé za současných povětrnostních podmínek ocenili. Více lyžařů tentokrát přijelo i do menších a níže položených středisek, kde konečně napadlo dost sněhu. Naplno tak zahájil provoz skiareál Bublava - Stříbrná. Otevřena byla lanová dráha Stříbrný potok a lyžovalo se i na Lesní sjezdovce. Vůbec poprvé se lyžovalo i v Aši na vrchu Háj. Poprvé od počátku zimy se rozjely i všechny areály v Ústeckém kraji. Příjezd lyžařů někde ztěžovaly sněhové jazyky a závěje, kvůli kterým je v Krušných horách několik silnic neprůjezdných.

Šumavské sjezdovky pokrývá od jednoho metru do 30 centimetrů sněhu a i přes složitější klimatické podmínky jsou v dobrém stavu. Lyžaři zamířili nejen na Špičák, Kramolín nebo Zadov, ale i do menšího střediska v Kašperských Horách. Z návštěvnosti českých turistů se radovaly i skiareály na rakouské straně Šumavy.

Slušnou návštěvnost zaznamenali o víkendu rovněž provozovatelé mnohých horských středisek na Moravě. Ideální podmínky pro vyznavače sjezdového i běžeckého lyžování jsou v Jeseníkách i v Beskydech. Vysokou návštěvnost hlásí ale například i příměstský lyžařský areál Vaňkův kopec u Ostravy. V Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Sesuv lavin však hrozí jen mimo značené trasy.

Lyžaři dorazili i na sjezdovky na Pustevnách či ve Stupavě. Místní provozovatelé víkendovou návštěvnost označili za průměrnou. Naopak provozovatelům lyžařského svahu v centru Zlína se zatím sezónu nepodařilo kvůli nepřízni počasí zahájit.

Naproti tomu na Vysočině jsou dobré podmínky pro lyžování zatím jen ve vyšších polohách Žďárska, kde o víkendu přibylo i upravených lyžařských stop. Na Havlíčkobrodsku vleky stojí.

Horší sněhové podmínky jsou i ve středních Čechách, kde jsou v provozu areály Ski Relax Monínec, Chotouň a Šibeniční vrch a o víkendu si tam zalyžovaly stovky lidí. Střediska v Kvasejovicích a příbramský Padák zůstala uzavřena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám