Hlavní obsah

Krmení rejnoků: hlavní tahák nejnavštěvovanějšího místa Moravy

Novinky, Vratislav Konečný

Jsou zážitky, které se dají převyprávět, jiné zase vyžadují osobní prožitek. To druhé je přesně šité na prohlídku zlínské zoologické zahrady v Lešné. Při procházce v obrovském areálu, expozičně jsou zvířata na asi 50 hektarech, si nebudete chvílemi vůbec připadat jako v běžné zoo s výběhy plnými zvířat.

Foto: archiv Zoo Zlín

Krmení rejnoků je velkým tahákem, siba ománská je velký konzument.

Článek

Hlavním lákadlem zoo je Zátoka rejnoků. Obrovský bazén se slanou vodou má obsah 110 metrů krychlových. Od roku 2014 se v něm prohánějí až metroví rejnoci druhu siba ománská.

Koukat na ryby v akváriu je běžné, tady rejnoky můžete nakrmit a pohladit. Jsou hladcí, mazliví, ocucnou vám ruku. Při příchodu do pavilonu si musíte umýt ruce, a můžete si i zakoupit kalíšky s krmivem.

Foto: Vratislav Konečný

Nosorožcům vedro vyhovuje.

Do vody se nesmějí strkat ruce s náramky, na to vás dozorující služba upozorní. Neustále se pohybující stíny po hladinou se najednou vynoří u ruky, zážitek je to velmi silný. V Evropě není žádná podobná expozice, ředitel zoo Roman Horský se nechal inspirovat v USA.

Základem byla hraběcí minizoo

Zlínská zoo chová 216 druhů zvířat, jejím bonusem je, že v areálu je jedinečný téměř pohádkově vyhlížející zámek s bohatými sbírkami. Patřil rakouskému rodu Seilernů, ti položili základ budoucí zoo. Její vznik se datuje po roce 1948.

Foto: archiv Zoo Zlín

Zámek Lešná je součástí zahrady, ale má své vstupné.

Zahrada je rozdělena podle světadílů. Takže tu nejsou zvířata různě na přeskáčku podle toho, jak vyhovoval terén areálu.

Zlínská zoo byla v minulém roce nejnavštěvovanějším místem Moravy. Prošlo jí 682 826 lidí, což je neuvěřitelné číslo, ale není se čemu divit. Protože je zakomponována v anglickém parku plném vzrostlých stromů, má ideální podmínky pro chov všech druhů zvířat, k tomu perfektní návštěvnické zázemí, restaurace, stánky, ale i řadu herních prvků pro děti. Mně se moc líbily fontánky, v nichž se ve vedřinách mohli caparti vyblbnout.

Foto: archiv Zoo Zlín

Sloní pískomet

Zvířat ze všech kontinentů je tu mnoho: sloni mají parádní výběh, nosorožci, žirafy, zebry, neustále ve vodě řádící lachtani či vydry. Chloubou jsou medvědi pyskatí, opice, nádherní papoušci a jinačí opeřenci, před zámkem se na molech i ve vodě vyhřívají aligátoři.

Dalšími zvířaty jsou například gauři indičtí, nejmohutnější tuři na světě. Přicestovali minulý rok po dlouhých jednáních z indické zahrady Mysore.

Mezinárodní spolupráce na záchranu zvířat

Jsou jedním z mnoha druhů, které se zoologické zahrady snaží zachovat. Zoo není vůbec jen o tom, mít ve výbězích či teráriích, voliérách zvířata. Jednou z nejdůležitějších funkcí je právě záchovný program ve spolupráci s ostatními renomovanými zahradami.

Foto: Vratislav Konečný

Krmení žiraf

Zlínští například spolupracují s prestižní americkou zahradou v San Diegu, do které mohli poslat odchovaná mláďata nesytů afrických. Z Ekvádoru dorazí jaguáři, aby našli své místo v budovaném výběhu.

Meditační zahrada

Jednou z nejhezčích partií zoo je japonská zahrada Mu-shin ve spodní části areálu. Je to místo vhodné k meditaci, najdete tu od sošek asijských božstev (nechybí samozřejmě Buddha) po modlící mlýnky. K tomu nádherné bonsaje, kameny, dřevěný most přes potok, místo je přímo stvořené pro odpočinek.

Foto: Vratislav Konečný

Japonská zahrada

Při návštěvě bylo zrovna tropické vedro, takže řada zvířat odpočívala a nehýřila aktivitou. Ale stále bylo se na co dívat. Bohužel jsem nespatřil prapodivného ptáka kiwi, také je zdejším unikátem.

Zahradu zdobí mnoho plastik, dřevěné sochy vytvořili afričtí umělci. K jednotlivým světadílům najdete řadu vysvětlujících infotabulí.

Vyberte si, na koho přispějete

Velmi zajímavý je program 4Nature. „Když si návštěvník zvolí vstupné v programu 4Nature, dostane žeton v hodnotě 2 korun na podporu ochrany volně žijících zvířat. Má na výběr ze 3 projektů, sám si zvolí, jaké zvíře chce pomoci zachránit. V minulém roce se tak vybralo 1 100 272 koruny. Oproti minulému roku máme kvůli koronaviru návštěvnost o 100 tisíc menší, ale i tak lidé stále více chodí. Jsme z osmdesáti procent soběstační, propad vstupného je ale velmi citelný,“ říká mluvčí zahrady ing. Romana Bujáčková.

Manětínská oranžerie vstala z trosek

Cestování

Za vstup, dárkové předměty, dopravu a ubytovací a stravovací služby utratili návštěvníci v roce 2018 595 milionů. Na daňových odvodech je to 250 milionů. Čísla hovoří za vše.

Kdybyste si nenašli ve zlínské zoo své oblíbené zvíře, určitě stojí za to se projít velkým zalesněným parkem plným živé přírody. V každém ročním období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám