Hlavní obsah

Klatovské katakomby trhly návštěvnický rekord

Právo, Jiří Šolc

Do klatovských katakomb zavítal vloni rekordní počet turistů. Proslulé krypty pod jezuitským kostelem zasvěceným Neposkvrněnému početí Panny Marie a sv. Ignácovi zhlédlo vloni 48 219 návštěvníků. Svojí návštěvností se tak katakomby řadí mezi nejoblíbenější turistické cíle Plzeňského kraje.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Katakomby v Klatovech patří mezi nejmoderněji vybavené památky pro turisty.

Článek

„Vzhledem k tomu, že probíhá rozsáhlá rekonstrukce samotného jezuitského kostela, obávali jsme se, zda návštěvníci katakomby nepominou,“ řekl Václav Chroust, předseda spolku Klatovské katakomby a místostarosta Klatov. „Bohudík se tak nestalo. Proti roku 2018 jsme naopak zaznamenali 6,5% nárůst návštěvnosti,“ dodal Chroust.

Rozsáhlá rekonstrukce katakomb z roku 2011, realizovaná tehdy týmem Jana Červenáka, byla letos doplněna částečnou obměnou techniky a rozšířením expozice.

Svému baroknímu odkazu se Klatovy intenzivně věnují. Díky spolupráci města, tamní římskokatolické farnosti a též spolku Klatovské katakomby se baroko a jezuité stali pevnou součástí povědomí města. Před koncem roku město Klatovy slavnostně otevřelo nově opravený jezuitský refektář, jehož rekonstrukce vyšla na více než 36 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám