Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Prozkoumejte pohádkový les, vyrazte na brusle

Novinky, mšv

Přestože se nadcházející víkend ponese zejména ve znamení svatého Martina, a s dětmi můžete vyrazit na spoustu tematických akcí, najdete i mnoho dalších událostí. Vypravte se třeba do pohádkové lesa, na řemeslný jarmark, interaktivní výstavu hraček nebo si zabruslete na ledovém kluzišti.

Foto: ČTK/AP

Vyrazte si zabruslit na kluziště. Ilustrační foto

Článek
Praha

Svatomartinské posvícení

Vyrazte na tematický svatomartinský program, který nebude nudit ani děti, ani dospělé. Kromě tradičních dobrot v podobě hus a mladého vína, budete moct ochutnat také teplé mošty či další posvícenské dobroty. Malé návštěvníky zabaví ukázky ze života svatého Martina, ale také ukázky historických zbrojí či zbraní. Další informace naleznete zde.

Rodinný veletrh

O víkendu se koná veletrh Rosteme pro život, kde budete mít možnost prozkoumat nové neotřelé a smysluplné hračky a pomůcky. Pro malé návštěvníky budou připraveny tvořivé dílny, stejně tak se budou moci rodiče zúčastnit tematických přednášek. Chybět nebudou divadélko, bazar hraček nebo občerstvení v podobě teplého jídla, sladkostí i takzvaných raw dobrot. Více informací najdete zde.

Výstava panenek

Od pátku do neděle se bude v Paláci Lucerna konat jedinečná výstava uměleckých panenek. K vidění budou exponáty z celého světa, třeba z Japonska, Afriky, Nového Zélandu nebo ty, které vznikly v Sovětském svazu. Doprovodný program pak nabídne například prezentace technik tvorby, kurzy nebo obchodní zónu, kde budete moci pořídit třeba drobné umělecké předměty. Podrobnosti naleznete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Prozkoumejte pohádkový les, vyrazte na brusle

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Pohádkový les

Udělejte si v sobotu výlet do pohádky a setkejte se se skřítky, vílami a dalšími čarovnými bytostmi. Na zámku ve Vlašimi vás čeká kilometrová trasa s úkoly, kde děti budou například lovit larvy z mraveniště nebo pomohou skřetovi postavit domeček. Na konci na účastníky čeká drobná odměna. Více naleznete zde.

Řemeslný jarmark

Vypravte se v neděli na zámek Hostačov, na kterém se uskuteční řemeslný jarmark. Uvidíte, jak se vyrábějí šperky nebo keramika, budete si moct také zakoupit různé cukrářské nebo pekařské výrobky. Chybět nebude ukázka práce zlatníka a řezbáře, doprovodný program nabídne také šermířské vystoupení. Podrobnosti naleznete zde.

Jihočeský kraj

Orientační závod

Vyrazte s dětmi na čerstvý vzduch. V Plané nad Lužnicí se uskuteční orientační závod, vhodný i pro ty nejmenší. Pro závodníky budou v lese nachystány čtyři tratě, z nichž ta nejjednodušší bude vyznačena fáborky. Po nejtěžší se budou moci proběhnout i dospělí, účastníci do 16 let pak za úspěšné absolvování obdrží diplom i drobné ceny. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Příjezd svatého Martina

Sněžit o víkendu nejspíš nebude, ale jedno je jisté: na zámek Zbiroh svatý Martin určitě přijede. Dospělí se mohou těšit na ochutnávky hus a specialit, mladých vín a dalších dobrot. Pro děti je zase připraven středověký program. Atmosféru dokreslí cimbálová muzika, lidový jarmark a zájemci budou moci vyrazit na komentované prohlídky památky. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Procházka lázněmi

Vyrazte s dětmi na procházku Mariánskými Lázněmi a vydejte se po stopách významných hostů. Město totiž bývalo centrem společenského dění a pobývali v něm státníci, básníci, skladatelé či spisovatelé. Připomínají je sochy či památníky, a právě ty budete moci v sobotu prozkoumat. Strávíte chvíli na čerstvém vzduchu, a ještě se něco dozvíte. Další informace zde.

Ústecký kraj

Interaktivní výstava

Nechte se vtáhnout do světa fantazie a imaginace. Vyrazte na litvínovský zámek Valdštejnů, kde se koná interaktivní výstava Imaginárium Divadla bratří Formanů. Pokochat se budete moci nejrůznějšími postavičkami a loutkami, na téměř všechny exponáty je navíc dovoleno sahat, kroutit s nimi nebo točit. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Svatomartinský jarmark

Svatého Martina budete moci o víkendu oslavit také v areálu Brniště. Dospělí se mohou těšit na množství dobrot, kromě mladých vín také na krůtí speciality, řeznickou show a další. Děti se zatím zabaví u šermířského vystoupení nebo během dílniček a ukázek tradičních řemesel. Bude hrát i hudba a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Martinské trhy

Posvícenské dobroty i řemeslné výrobky najdete na tradičních Martinských trzích, které se v sobotu uskuteční v Hradci Králové. Zakoupit budete moci třeba vánoční ozdoby, výrobky z přírodních materiálů a další. Zájemci budou mít také možnost naučit se vyrábět ozdobičky z papíru, skleněných korálků nebo kukuřičného šustí, seznámí se také se zvyky nadcházejícího adventního období. Další informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Krása minerálů

Přesvědčte se, že krása se ukrývá i v neživých objektech. Vyrazte na výstavu do Městského muzea v Ústí nad Orlicí, kde zhlédnete různé nevšední barevné minerály. Dozvíte se o nich jistě i mnoho zajímavých informací, nebudou chybět ani zkameněliny živočichů. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Život včel

Poznejte, jak velký význam mají včely pro veškerý život na planetě. Seznamte se s tímto pozoruhodným hmyzem na zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde je mu věnována interaktivní výstava. Děti budou moci proniknout do světa včel prakticky všemi smysly, samy se totiž stanou právě narozenou včelou, která se vydá na cestu poznání, na jejímž konci zachrání královnu. Podrobnosti o expozici najdete zde.

Jihomoravský kraj

Svatohubertské slavnosti

Vypravte se v sobotu na zámek Boskovice, kde se konají Svatohubertské slavnosti. Tradičně jde o oslavu myslivosti a věcí s ní spojených. Těšit se proto můžete na vystoupení sokolnické skupiny, výstavu loveckých trofejí nebo ukázky práce s koňmi v lese. Chybět nebude ani dřevorubecká show nebo různé soutěže pro dospělé i děti. A samozřejmostí je bohaté občerstvení. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Ledové kluziště

Nemůžete se už dočkat zimy a všemožných radovánek, které se s ní pojí? Od prvního listopadu je na Dolním náměstí v Olomouci otevřeno, jako tradičně každý rok, ledové kluziště, kde si můžete zadarmo zabruslit. Pokud nevlastníte brusle, můžete si je na místě zapůjčit. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Strašidelné hrátky

Přijďte si pohrát se strašidly do parku u zlínského zámku. Bát se ovšem nebudete, s duchy a pohádkovými bytostmi si budete moct pohrát. Pro děti jsou nachystána zábavná soutěžní stanoviště, kde budou plnit nejrůznější pohybové úkoly. S sebou si nezapomeňte vzít baterku nebo svítilnu. Podrobnosti naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Do doby ledové

Přeneste se o desítky tisíc let do minulosti. Navštivte v Ostravě výstavu Giganti doby ledové a poznejte někdejší největší obyvatele naší planety. Setkáte se s mamuty, budete se také moct podívat na pět koster živočichů, které byly vytvořeny v souladu s nejnovějšími vědeckými objevy. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám