Hlavní obsah

Jezero Most láká návštěvníky čistou vodou

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezero Most, které vzniklo u stejnojmenného města zatopením lomu po těžbě uhlí, je rok po zpřístupnění jeho okolí vyhledávaným místem pro tisíce lidí. Čas zde tráví rekreanti, sportovci či rodiny s dětmi, na vodní ploše cvičí hasiči, potápěči i záchranáři. Palivový kombinát Ústí (PKÚ), který je správcem oblasti, plánuje její další rozvoj.

Jezero Most se letos konečně otevře veřejnosti. Podívejte se na záběry z dronu i pod vodouVideo: Novinky

 
Článek

K jezeru lze dojet autem, jde to i na kole po cyklostezce. Nedaleko hlavní pláže je navíc zastávka MHD. Nedávno zde přibylo sociální zázemí, nechybí občerstvení.

Areál byl pro veřejnost otevřen v první polovině loňského září, od té doby k němu denně míří lidé z města a širokého okolí. O velkém zájmu svědčí stále zaplněné parkoviště.

Vodní plocha je rozdělena na tři zóny: pro koupání, bezmotorovou lodní dopravu a vodní sporty a klidovou zónu pro rozvoj místní fauny a flóry. Nacházejí se zde terasovité kamínkové pláže s přístupovými moly pro usnadnění vstupu do vody. Areál zahrnuje také dětské hřiště, stoly na stolní tenis a hřiště na plážový volejbal. Pro čtyřnohé návštěvníky jsou určeny zvláštní psí pláže.

Na Toulavu zvou stezky i památky

Tipy na výlety

Pěší i cyklisté ocení 9 kilometrů dlouhý okruh. Na jižních svazích je 2,5 kilometru dlouhá naučná stezka, která mapuje průběh napouštění jezera.

Koupání na vlastní nebezpečí

PKÚ plánuje společně s vedením města další rozvoj oblasti. Zatímco v případě jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem vznikla architektonická studie k podobě jeho okolí, pro jezero Most vznikne pouze územní studie pro oblast jižních svahů. „Na jejím základě dojde k vymezení jednotlivých ploch vhodných pro různé využití,“ řekla mluvčí společnosti Hana Volfová.

Koupání v jezeru je na vlastní nebezpečí. Kvůli zajištění čistoty vody nechce správce vodní plochy povolit na jezeře rybaření. V příštím roce by u jezera mohl začít fungovat kemp, kde bude stání i pro karavany.

Jezero Medard by mohlo být atraktivním místem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám