Hlavní obsah

Jezero Medard by mohlo být atraktivním místem

Lokalita někdejšího hnědouhelného dolu Medard na Sokolovsku by se mohla v krátké budoucnosti přeměnit na rekreační a volnočasovou lokalitu. Vedle toho by mohlo okolí pětisethektarové vodní nádrže se zhruba deseti kilometry břehů sloužit i k rezidenčnímu bydlení.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jezero Medard vzniklo jako rekultivace stejnojmenného hnědouhelného lomu.

Článek

„Jezero Medard je svým způsobem unikátní plocha a její rozvoj je naším důležitým cílem,“ uvedl Zbyšek Klapka, předseda představenstva Sokolovské uhelné (SU), která je majitelem jezera a pozemků v jeho okolí.

„V současné době zpracováváme urbanistickou studii, která má dbát na to, aby území Medardu bylo přirozeně začleněno do stávající struktury obcí,“ pokračoval předseda představenstva s tím, že by konečný záměr přeměny měl podporovat ekologii, udržitelnost a také zaměstnanost v regionu.

Jezero Most chystá řadu novinek

Tipy na výlety

„Studie má říct, kde má co zásadního být, jak tam řešit dopravní obslužnost a podobně. Navazující studie už pak budou rozpracovávat konkrétní věci jako například kde budou hotely, kde rekreační bydlení a kde volnočasové aktivity,“ dodal Klapka.

Odhadem několik stovek milionů

Předpokládané náklady se podle předsedy představenstva dají v tuto chvíli jen těžko odhadnout. „Víme, že nás bude stát řádově několik stovek milionů korun připojení na inženýrské sítě a řešení dopravní obslužnosti, na což jsme požádali o dotaci z Fondu pro transformaci regionu. Jednotlivé další investice ale budou svým objemem samozřejmě náročné,“ konstatoval Klapka s tím, že inspiraci pro řešení lokality v centru kraje hledá firma zejména v západní Evropě. „Reálně fungují a můžeme si tam zajet a říct si, ano takhle bychom to chtěli.”

„Pokud se bude budovat hotelový komplex nebo vilové čtvrti, tak je to o vyšších nákladech. Ale pokud by se velká část nechala přírodě, biodiverzitě, což tedy úplně nepřepokládám, protože by byla škoda si takhle toto území blokovat, tak budou výrazně nižší náklady,“ informoval člen představenstva SU Jiří Pöpperl, podle něhož by se mohlo při realizaci plánů jednat o investice v řádu několika miliard korun.

Foto: Vizualizace Bogle Architects

Zobrazení možné podoby jedné části jezera Medard u Sokolova.

Připravovaná studie, která má vyjít SU na řádově miliony korun, má pojmout nejenom blízké okolí jezera Medard, ale i jeho širší okolí rozprostírající se na dalších dvou a půl tisících hektarech. „Jedná se například o sousední výsypky, tedy Gustavskou anebo Lítovskou, a další navazující území například u Bukovan,“ upřesnil Pöpperl.

Firma si již jednu studii k využití Medardu nechala zpracovávat v roce 2003, ale podle člena představenstva neřešila v takové míře široké okolí jezera, jak má studie nová. Ta by mohla být hotová do konce roku.

SU při vzniku studie spolupracuje s Krajským úřadem Karlovarského kraje. Závěry studie by se měly následně promítnout do územně plánovacích dokumentací obcí, měst a popřípadě i zásad územního rozvoje kraje.

Máchovo jezero se vrátí k romantice

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám