Hlavní obsah

Javorník je možná nejzáhadnějším místem Šumavy

Toulat se v této části Šumavy má svůj zvláštní půvab, a to nejen kvůli překrásným výhledům do vnitrozemí. Uvnitř hlubokých lesů se ukrývají malebná zákoutí a možná i poselství z dávné minulosti.

Foto: Jan Kaše

Vyhlídka Libušín

Článek

Patron milujících a plodnosti 

Je zajímavé, že zdejší dominanta, nacházející se nad sjezdovkou, je zasvěcena sv. Antonínu Paduánskému, který je kromě jiného patronem milujících, manželství, žen a dětí, těhotných žen, za šťastný porod, proti neplodnosti či proti horečce.

Foto: Jan Kaše

Kaplička na Javorníku

„Tato malá, pěkná stavba je nositelem energie hory, protože vrchol Javorníku nemá pražádnou. Byla postavena tuším v roce 1939, ale stojí na mnohem a mnohem starším energetickém bodu. Její síla je nadprůměrná, vyzařuje z kaple ven a stačí chvíli posedět na lavičce u zdi, abychom se jí nabili,“ uvedl psychotronik Pavel Kozák v knize Tajemná místa od Blaníku k Sušici.

Kromě toho vás okouzlí i nádherný výhled na Stašsko, Vacovsko, Vimpersko a značnou část jižních Čech.

Foto: Jan Kaše

Čůrající myslivec

Čůrající myslivec a chutná voda

Nedaleko Javorníku v lese u lokality zvané Tejmlov (poblíž zelené turistické značky) je vybudováno jakési relaxační místo s malým jezírkem, vztyčeným kamenem a posezením. Voda do jezírka vtéká přes dřevěnou sochu myslivce.

Voda je velice chutná a osvěžující. Žádné chemické přísady. Prostě přírodní, neumrtvená a chemicky neupravená voda, s jakou se už téměř nesetkáme.

Foto: Jan Kaše

Mudrc

Mezi menhiry

Javorník má však i další zajímavosti, a těmi jsou menhiry – Sluneční, Větrný a Měsíční kámen, Dvojčata, Mnich, Mudrc a možná ještě mnoho dalších. Je zajímavé, že se nacházejí zcela mimo hlavní vrchol.

„Strana hory obrácená na Sušicko a Horažďovicko byla zřejmě v druidské prehistorii duchovně využívána; výmluvné je i to, jak menhiry hledí dolů ke strašínskému kostelu, proslulému svou legendou o zjevení Panny Marie a vytrysknutí vody ze skály,“ uvádí se v knize Šumava – příroda – historie – život.

U některých menhirů si při troše představivosti všimneme „obličejů,“ které si nás pozorně prohlížejí. Je to například zamyšlený Mudrc nebo jeden z Dvojčat.

Foto: Jan Kaše

Dvojčata

Místo pro rituály?

Pouze několik metrů od menhiru Mnich se nachází velice zvláštní, avšak příjemné místo, jemuž vévodí obrovský balvan s pravidelnou prohlubní připomínající horské jezero. Na jeho hladině se pak nádherně zrcadlí okolní stromy.

Tento mohutný kámen je ale obklopen i dalšími uskupeními, která by mohla sloužit jako křesla. V této souvislosti je důležité zmínit, že někteří lidé při návštěvě tohoto místa prý dostávají chuť na sex.

Foto: Jan Kaše

Možná se zde odehrávaly dávné rituály.

Odehrávaly se zde snad v dávné minulosti rituály se sexuálním podtextem? Možná ano, ale možná jsou pocity návštěvníků pouhou shodou náhod stejně jako zasvěcení javornické kaple sv. Antonínu Paduánskému, jak již bylo výše popsáno. A třeba se v budoucnu ještě dočkáme nových objevů, které upřesní úlohu této překrásné šumavské lokality v dávné minulosti.

Foto: Jan Kaše

Pohled do vnitrozemí od kaple

Na Šumavě se otevírá stezka Olšina

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám