Hlavní obsah

Dvakrát zapálen, vyrabován, zpustošen, přesto to Hartenberg nevzdává

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoráček ze Sokolova se pomalu kodrcá nádherným údolím Svatavy k německým hranicím. Vystupuji ve stanici Hartenberg u bývalého nádraží, které má staré dobré časy za sebou. Podobně je na tom i velká ruina na ostrohu nad osadou Hřebeny. Ta má sice otřesnou minulost, ale budoucnost vypadá dobře.

Foto: Vratislav Konečný

Ruiny Hartenbergu, hrad zničily úmyslně založené požáry.

Článek

Ke hradozámku vede pohodlná silnice - minete bývalý pivovar, nyní v troskách, poté se jde lesním traversem po modré turistické značce. Tady je ale spousta otravného hmyzu, zvláště ovádi mají nabroušené sosáky.

Čtvrthodina lesem od vlaku a stojím před pokladnou u vchodu do Hartenbergu. Hrad si zachovává původní jméno, osada se přejmenovala na Hřebeny. Moc lidí sem nechodí, ruina není tak známá, přesto tu býval v letních měsících čilý stavební ruch, letos kvůli koronaviru tu pracuje jen malá parta dělníků.

Foto: Vratislav Konečný

Interiéry hradozámku, místnosti jsou zatím prázdné, není nic, co by se zachovalo.

Na hradě je práce jako „na kostele“, nynější vlastník, soukromník Bedřich Loos věří, že se mu dílo podaří uvést do provozuschopného stavu. Zatím to vypadá, že cena Patrimonium pro futuro za záchranu památky, udělená v roce 2016, je více než oprávněná.

S výbornou a milou průvodkyní Jaroslavou procházím rozsáhlými prostory hradu. Moc k vidění toho tu zatím není, ale podle historických snímků to tu bylo opravdu nádherné. Zasloužili se o to hlavně Auespergové v 19. století.

Foto: Vratislav Konečný

Zámecká černá madona

Hrad založili na přelomu 12. a 13. století pánové z Hartenbergu, postaven byl jako ministeriální, v románském slohu. Gotika přinesla stavbě bergfritový typ. Když přišli Šlikové, kteří opanovali Krušnohoří, objekt doznal renesanční přestavbu, tu dokončil další rod - Pístnicové. Jim patří zásluha o založení pivovaru.

Další staletí přinesla nové přestavby, nakonec se Hartenberg stal barokním zámkem. Rád sem jezdil i básník a politik J. W. Goethe, jenže ten byl snad po Čechách všude. Nedaleko Hartenbergu je Goethova vyhlídka, najdete u ní také smírčí kříž.

Klášter Sankt Florian ohromí knihovnou, ale i varhanami geniálního skladatele

Tipy na výlety

Poslední šlechtickou majitelkou byla Františka Kopalová, její fotografie tu také uvidíte, to byl ještě objekt nádherně vybaven. Po konci války ji vyhnali a začala totální devastace. Hrad schramstl stát, vše se rozkradlo a co nešlo odnést, to se úmyslně zničilo.

Hrad chátral, vlastníkem byly Státní lesy a statky, které tu „hospodařily“, jako se to dělo na mnoha objektech, které se nyní dávají za obrovské náklady dohromady. Zdi se postaví, střecha opraví, ale co zmizelo zevnitř, to je v nenávratnu. Využívaly ho jako skladiště.

Procházím goticko-románskými sklepy, zničenou, ale pomalu se obnovující kaplí Tří králů. Hotová je střecha na kapli, ale práce je tu na mnoho let.

Komu hrad vadil?

Zdevastovaný objekt někdo - nikdy nevypátráno - v letech 1981 a 1991 několikrát úmyslně zapálil. Hasiči byli zavolání pozdě, oheň se rozšířil na celý areál. Brána byla zablokována, aby se k ohni nedalo dostat. Požár zničil hlavní palác, který se zřítil, na věži shořel krov a budovy byly velmi poškozeny.

Foto: Vratislav Konečný

Obrázky tu zanechali dobrovolníci.

V opravených prostorách jsou malé výstavky, najdete zde kresby hradu, vlajky mnoha zemí, ze kterých pocházejí účastníci dobrovolníci pracující od roku 2000 na opravě objektu. Mezinárodní dobrovolnické kempy probíhají ve spolupráci s INEX-SDA.

Dobrovolníci pocházejí ze 75 zemí celého světa. Kempy jsou mezi mladými velmi oblíbenou základnou studentského dobrovolnictví. Pořádají se různé kulturní akce, včetně charitativní akce pro nemocné děti. V říjnu probíhá Hartenberské strašení, v prosinci Mikulášská.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad Hartenberg

Na nádvoří jsou připraveny i kamenné sokly z bývalé kašny, ta by měla být také jednou funkční. Zřícenina určitě stojí za návštěvu, vstává doslova z popela jak bájný Fénix, otevřeno je od května do září.

Turistické cíle v okolí: na Šibeničním vrchu rozhledna Cibulka, asi 3 kilometry, zámek v Sokolově, slouží jako muzeum, statek Bernard v Královském Poříčí, jezero Michal.

Zámek v Dobříši obnovil francouzský park

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám