Hlavní obsah

Brno má novou turistickou atrakci. V březnu otevře soustavu tří historických vodojemů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Unikátní turistickou atrakci otevřou pro veřejnost na Světový den vody, který připadá na 22. března, v Brně. Stanou se jí tři historické vodojemy pod Žlutým kopcem, které svou rozlehlostí a mohutnými sloupy připomínají sály trpaslíků z pohádek. Jde o soubor tří podzemních staveb, přičemž každá z nich je trochu jiná.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Jeden ze tří vodojemů pod brněnským Žlutým kopcem.

Článek

Do roku 1997 byly plné vody. Dechberoucí podzemí okouzlilo i filmaře, včetně těch hollywoodských. I to byl jeden z důvodů, proč se město rozhodlo změnit vodojemy, které jsou schopny pojmout až 20 tisíc metrů krychlových vody, v turistickou atrakci. Nebylo pro ně žádné využití. Moravská metropole je totiž dostatečně zásobována vodou z vodovodní sítě a město má i zásoby podzemní vody.

Jako síně trpaslíků

„Vodojemy mají za sebou citlivou rekonstrukci pod vedením architekta Davida Prudíka, která mimo jiné dva z nich zpřístupnila i bezbariérově. Již od provizorního otevření prvního z nich v roce 2020 jsou jednou z nejpoptávanějších turistických památek Brna. Vyprodané termíny prohlídek nás utvrzují v tom, že investice do nich byla smysluplná,“ řekla Novinkám a Právu brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Projekt přišel na 150 milionů korun.

Při rekonstrukci nešlo jen o to vybudovat do vodojemů vstupy. Původně se do nich dalo dostat jen přes poklopy a po sešplhání po žebřících. Vodojemy jsou vzájemně propojeny v podzemí. Na povrchu byl rozebrán a znovu postaven bývalý domek strážného, který bude sloužit jako návštěvnické centrum. Jsou v něm pokladny, toalety, posezení a výtah.

Vede do prvního cihlového vodojemu, který byl podzemní chodbou propojen s třetím betonovým vodojemem, a umožňuje tak vstup do těchto dvou nádrží i vozíčkářům. Nad vodojemy vznikl ze zanedbaného zákoutí nový a veřejnosti volně přístupný park.

Prohlídky budou i bez průvodců

Návštěvníci budou moci vodojemy navštívit od středy do neděle, a to v době od 10:00 do 18:00. Budou si moct také vybrat, zda chtějí absolvovat prohlídku s průvodcem, nebo sami, případně mohou využít nabídky audioguidů v několika jazycích či informačních brožur. Rezervace a zakoupení vstupenek budou možné nejen na místě, ale také předem online.

Vodojemy vznikly v letech 1874, 1894 a 1917. Dva z nich jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, dřeva a železobetonu. Třetí bude nově zpřístupněn veřejnosti a je betonový. Kdysi nádrže napájely vodou celou moravskou metropoli. Jenže v sedmdesátých letech vznikl vodovod a nebylo pro ně už využití. Přesto byly do roku 1997 plné vody.

Poslové jara už kvetou, přímo v centru Brna je lze obdivovat v botanické zahradě

Cestování

Počet odbavených na brněnském letišti loni poprvé překročil 600 tisíc

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám