Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zahajte lyžařskou sezónu, vyrobte si novoroční přání

Novinky, kčt

V pátek začíná ve Špindlerově Mlýně zimní sezóna bujarými oslavami na sněhu. Blížící se svátky připomenou i vánoční Dyzajn market v Praze nebo Zlín Design Market, kde si budete moci zakoupit originální dárky od lokálních tvůrců. V jesenických Velkých Losinách si z adventního setkání můžete odnést vlastnoručně vyrobené novoroční přání.

Foto: Profimedia.cz

Zahájit zimní sezónu můžete o víkendu ve Špindlerově Mlýně. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival trezorových filmů

Čtyři proslulé filmy československé kinematografie, jejichž vysílání bylo za minulého režimu zakázáno, představí v sobotu filmoví odborníci na prvním ročníku Trezor Film Festu v kině Aero. Během odpoledne se budou promítat snímky Žert, Intimní osvětlení, Ucho a Spalovač mrtvol. Více informací zde.

Knižní jarmark

Zimní vydání knižního trhu s názvem Knihex se uskuteční tuto sobotu a neděli. V holešovickém Studiu Alta se v tyto dny potkáte s malými nakladateli, kteří představí své novinky, na workshopu si vyrobíte novoroční přání nebo zhlédnete divadelní představení či dokument o Hitchcockovi. Podrobnosti zde.

Dyzajn market

Vydejte se na tradiční přehlídku autorské tvorby Dyzajn market, která se jako obvykle koná na piazzettě Národního divadla po celý víkend. Najdete zde nejrůznější výrobky od mladých a neotřelých českých designérů, návrhářů a mnoho dalších. Chybět nebude ani doprovodný hudební program. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Cukrářské slavnosti

Vyrazte v sobotu do Kutné Hory! V jejím historickém centru na vás čekají cukrářské slavnosti, během nichž si můžete projít soutěžní ochutnávkovou stezku a navštívit adventní trhy s lokálními výrobky. Vánočně laděné menu chystá několik vybraných restaurací ve městě. Podrobnosti naleznete zde.

Výroba vánočních ozdob

Na přednáškový seminář o výrobě vánočních ozdob zve obec Úholičky. V sobotu odpoledne se na zdejší Recyparádě budou dekorace vyrábět jednak z nepotřebných materiálů, ale i z nových komponentů. Po skončení akce bude možnost zakoupit si výrobky z ateliéru Jany Winklerové. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Fotografování v historických kostýmech

V jindřichohradeckém Muzeu fotografie a moderních obrazových médií se oba víkendové dny koná adventní fotografování v historických kostýmech. Před ručně malovaným fotografickým pozadím s historickým motivem se mohou nechat zvěčnit rodiny i jednotlivci. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Advent v kostele

Zastavte se na chvíli v době předvánočního shonu. Do sváteční atmosféry vás naladí tradiční adventní půlhodinka, která se v neděli odpoledne uskuteční v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje. Uslyšíte varhanní improvizace a poslechnete si zamyšlení Vladimíra Roubala o adventní době. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Předvánoční odpoledne

O druhém adventním víkendu ožijí na hradě Seeberg nedaleko Františkových Lázní staré předvánoční tradice. K ochutnání zde budou dobroty adventní a vánoční kuchyně a zájemci si budou moci vyrobit vlastní ozdoby a dekorace. Lidový soubor Marjánek vystoupí se dvěma hudebními pásmy a možná se tu objeví i Mikuláš.

Ústecký kraj

Vánoční skanzen

Přijďte si v sobotu nebo neděli připomenout předvánoční i sváteční zvyky z historie ve skanzenu v Zubrnicích. Čeká na vás čerstvě upečená vánočka či nepříliš známý pokrm pučálka. Děti si mohou projít stezku s úkoly nebo si v dílnách vytvořit malý dáreček. Ve zdejším kostele zazní Česká mše vánoční v podání pěveckého sboru Úštěk. Další informace zde.

Liberecký kraj

Císařské Vánoce

Speciální adventní prohlídky chystá po celý víkend zámek Zákupy. Průvodci vás zavedou do vánočně vyzdobených interiérů a poví vám o svátečních tradicích na panovnických dvorech. Prohlídky proběhnou na prvním i druhém okruhu. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Start zimní sezóny

Zimní sezónu již v pátek zahajuje Skiareál Špindlerův Mlýn a při této příležitosti připravuje bohatý program. Děti se mohou těšit skákací hrad se skluzavkou i soutěže, dospělí návštěvníci zase na koncert Janka Ledeckého nebo kapely ABBA STARS. Po setmění se bude promítat nový film Špindl a proběhne také první snow show, která zahrnuje třeba předváděčku roleb a skútrů nebo exhibice instruktorů lyžování. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Výroba jehelníčku

Přebývá vám doma hrnek nebo sklenička, pro které nemáte žádné využití? Na sobotním vánočním tvoření v Centru Bohuslava Martinů v Poličce je můžete přeměnit na romantický jehelníček. Zároveň si prohlédnete zdejší vánoční výstavu s názvem Bílá jako sníh, černá jako káva. Podrobnosti zde.

Vysočina

Koncert vážné hudby

Poslechněte si v sobotu večer v centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem ukázky děl z období romantismu a impresionismu v podání hudebního uskupení Akvarteto. V salónku Mittrowských zazní melodie Bacha i Mendelssohna–Bartholdyho. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Netradiční prohlídky prvorepublikové vily

Mimořádné předvánoční prohlídky můžete zažít v sobotu večer v brněnské vile Stiassni. Přiblíží vám období první republiky prostřednictvím speciální vánoční výzdoby ve stylu třicátých let. Kromě toho na vás čeká sváteční punč nebo vánočka s marmeládou z mišpulí. Rezervace nutná. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Vánoce v papírně

Zajeďte si o víkendu do Velkých Losin v Jeseníkách! V místní papírně se koná každoroční předvánoční setkání, kde si můžete načerpat vlastní papír a zhotovit z něj originální přání či dopisní obálku s pečetí, nebo si vybrat ze sortimentu dárkového zboží. V sobotu přednese známý herec Alexej Pyško rozjímání o vánočním čase.

Zlínský kraj

Přehlídka designu

Ručně vyrobené dárky nabízí Zlín Design Market, který se koná v prostorách zlínského zámku tento víkend. Kromě současné designové tvorby nabízí kreativní workshopy, malování na sklo, porcelán či plátěné tašky, komentovanou prohlídku děl skláře a sochaře Petra Stanického nebo interaktivní výstavu Orbis Pictus Day. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Setkání betlemářů

Dvanáct řezbářů se setká v sobotu v příborské pobočce Muzea Novojičínska a předvede zde své techniky při výrobě betlémů. Některé jejich výrobky bude možné si zakoupit. Setkání hudebně doprovodí dvě houslistky, sestry Šindelkovy z Petřvaldu. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám