Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zaběhejte si před Vánoci, poslechněte si adventní koncert

Novinky, mšv, and

U příležitosti poslední adventní neděle se můžete vypravit také na poslední adventní koncerty. Konají se napříč republikou, například v Kladrubech, Duchcově či Zákupech. Pokud chcete víkend strávit aktivněji, vypravte se na předvánoční závody nebo na nenáročnou vycházku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

UMPRUM shop

Jako každý rok, i letos připravil Ateliér módní tvorby oblíbenou akci, na které můžete pořídit produkty současných studentů školy, stejně jako jejich absolventů. V nabídce bude po celý víkend oblečení, doplňky, šperky, porcelán, sklo, knihy, plakáty a spousta dalších originálních věcí. Předvánoční shon si budete moci zpříjemnit v UMPRUMSHOP bistru. Vstup volný. Více informací zde.

Christmas Night Run

Již tuto sobotu proběhne druhý ročník vánočního běhu noční Prahou. Závod je na pět kilometrů a povinným vybavením je čelovka. Každý za svůj výkon obdrží medaili a diplom. Pro velký zájem může být vyprodáno, ale klidně můžete jít závodníky podpořit. Podrobnější informace zde.

Dyzajn market

Že jste ještě nestihli nakoupit vánoční dárky? Nezoufejte. Tento víkend se koná tradiční Dyzajn market na piazettě Národního divadla. Jedná se o největší open-air prodejní výstavu autorské tvorby. Tak neváhejte a dorazte nakoupit originální a ručně vyráběné výrobky. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Česká mše vánoční

Čtvrtou adventní sobotu v 14:00 hodin ožije zámecký kostel Nanebevzetí Panny Marie na Loučni Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. Uslyšíte ji v podání pěveckého sboru a orchestru Gymnázia Jiřího z Poděbrad. Závěrečný adventní víkend nebudou chybět ani speciální prohlídky několika expozic. Pro podrobnosti klikejte zde.

Jihočeský kraj

Bíle Vánoce

Do českobudějovické haly Stromovka dorazí v neděli Lucie Bílá na svůj vánoční koncert. Mimo jiné zazní písně z alba Bílé Vánoce. Vstupenky jsou za cenu 290 či 890 korun.

Plzeňský kraj

Adventní koncert

Dopřejte si poslední adventní neděli trochu kultury a vyrazte na vánoční koncert do kladrubského kláštera. Těšit se můžete na známé adventní a vánoční písně i skladby barokních kancionálů v podání staré hudby Cavalla a pěveckého sboru Cantus Stříbro. Více zde.

Karlovarský kraj

Zimní zámek

Ačkoli má spousta hradů a zámků přes zimu zavřeno, hrad v Chebu zůstává otevřený. Můžete se proto vypravit na prohlídku památky možná v neobvyklém ročním období. Zimní prohlídky trvají až do konce března, kdy bude zahájena tradiční letní sezóna. Více zde.

Ústecký kraj

Vánoční recitál

Na mimořádný vánoční recitál můžete dorazit v neděli na zámek Duchcov. Uslyšíte nespočet skladeb pro violu a klavír v podání dvou hudebníků a pedagogů Hudební fakulty AMU v Praze. Z autorů se můžete těšit například na Schuberta či Chopina. Více informací zde.

Liberecký kraj

Prohlídka s koncertem

Na vánoční koncert se můžete v sobotu vydat na zámek Zákupy. Uslyšíte nespočet skladeb třeba od Schuberta, Beethovena a dalších klasiků. Po skončení proběhne také krátká a neobvyklá prohlídka vánočně nazdobených interiérů zámku. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Betlémské trhy

Na náměstí v Třebechovicích pod Orebem se v sobotu uskuteční tradiční betlémské trhy. Vychutnejte si na nich atmosféru starých Vánoc, po celou dobu bude volně přístupné i tamní muzeum betlémů. Kromě stánků s tradičními pochutinami budou k vidění i ukázky řemesel, těšit se můžete třeba i na koncert Báry Basikové. Více zde.

Pardubický kraj

Vzpomínka na Václava Havla

V neděli budete mít možnost využít bezplatného vstupu do expozice věnované Václavu Havlovi v zámeckém pivovaru v Litomyšli. Uvidíte desítky fotografií, setkáte se také s autory a od 17:00 hodin se uskuteční mikroprojekce s příběhy ze života významného českého státníka. Další informace najdete zde.

Vysočina

Jak se slaví chanuka

Pokud vás zajímá, jak se slaví židovská obdoba Vánoc chanuka, dorazte v sobotu do Zadní synagogy v Třebíči. Během programu se dozvíte bližší informace o tomto tradičním osmidenním svátku, k ochutnání budou také tradiční chanukové koblížky a mnoho dalšího. Své místo si včas rezervujte. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Zagorová v Brně

Poslední adventní neděli proběhne vedle tradičních vánočních koncertů také vystoupení Hany Zagorové. Zazpívá v brněnském Sono Centru a představí nejen  letošní novinky, ale i své největší hity. Vstupenky jsou za 690 korun. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Procházka k Šumperku

Přijďte se před Vánoci trochu provětrat na nenáročnou 11kilometrovou procházku. Trasa povede z Rudy nad Moravou až do Šumperka. Sraz účastníků bude v 8:40 před hlavním nádražím v Olomouci. Nezapomeňte na pevnou obuv a teplé oblečení. Další informace zde.

Zlínský kraj

Farmářské trhy

Ve Fryštáku proběhnou v sobotu vánoční farmářské trhy. Zahájeny budou už v ranních hodinách a odpoledne je doplní také kulturní program. Těšit se můžete na stánky s tradičními výrobky, ale i nejrůznějšími pochutinami. Vystoupí například dětský folklorní soubor nebo cimbálovka. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Ruský balet

Hned dvakrát v jeden den vystoupí v ostravském Gongu prestižní ruský soubor Royal Russian Ballet. Představí dílo Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie. První představení začíná ve 14:00 hodin a druhé v 19:00 hodin. Vstupenky jsou stále k dostání. Více se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám