Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na food festivaly nebo na závody

Novinky, mšv

Víkend slibuje řadu kulturních akcí, ale na své si přijdou hlavně milovníci jídla. Ti mohou vyrazit ochutnávat street food na festival v Praze, v Hostíně si zase pochutnají na chřestu a v Plzni na polévkách. Za pohybem můžete vyrazit na Monínec nebo do Ústí nad Labem či do Liberce, kde se konají různé závody.

Foto: Profimedia.cz

Překonejte sami sebe na extrémním závodě. Ilustrační foto

Článek
Praha

Kulturní festival

Rozmanité zážitky slibuje festival Pojď dál, který se v sobotu uskuteční v parku Folimanka a také před Jedličkovým ústavem. Odvážní jedinci se mohou svěřit do rukou profesionálních horolezců a nechat se spustit z Nuselského mostu. Součástí je také výstava soch členů kapely The Tap Tap, připraveno je také občerstvení včetně nevšedních ochutnávek, například koláčů sester boromejek. Podrobnosti najdete zde.

Pouliční jídlo

Street food neboli pouliční stravování neodmyslitelně patří k mnoha světovým destinacím. Ochutnejte speciality ze vzdálených koutů planety na jednom místě, a to na smíchovské náplavce. Grilované maso, tacos, tapas, ale také zmrzlina, exotické ovoce nebo koktejly a prosecco, na to vše a mnohem více se můžete v sobotu těšit. Více informací zde.

Barevný závod

Zábavný běžecký seriál Barvám neutečeš se o víkendu přesouvá do Prahy. Na pětikilometrové trase je přichystáno několik stanovišť, kde budou účastníci zasypáni práškovými barvami, o radost jde totiž především. Ačkoli motivaci si můžete sami zvolit podle uvážení. Po konci závodu je připraven také další doprovodný program. Více se dozvíte zde.

Výstava o vodě

Jak důležitá je voda pro člověka, se můžete dozvědět na výstavě Voda a civilizace na pražské Kampě. Ve venkovní expozici si můžete prohlédnout minulost, současnost i budoucnost životadárné tekutiny, snímky z různých koutů planety ukážou, jaká je situace vody na Zemi. Další informace zde.

Středočeský kraj

Chřestové slavnosti

S českým jarem se neodmyslitelně pojí chřest. Zelenina, v jejímž pěstování bylo Česko kdysi velmocí, má v Hostíně své slavnosti, které se budou o víkendu konat již popáté. Čekají vás ukázky pěstování, sklizně, třídění, ale i jeho přípravy. Šéfkuchaři si pro návštěvníky chystají speciální chřestová menu, k poslechu i tanci bude hrát živá hudba. Podrobnosti naleznete zde.

Predator Race

Pokud vás klasické závody už nudí a potřebujete nějakou vzpruhu, vyrazte o víkendu na Predator Race, jenž se bude konat v areálu Monínec. Sobota bude patřit lehčí formě závodu, kde účastníky čeká 10kilometrová trať. Ti zdatnější si mohou troufnout na nedělní extrémnější verzi o 15 kilometrech s 30 překážkami. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Férový piknik

Férová snídaně v Dačicích je akce, která má ukázat podporu pěstitelům z Afriky, Asie i Jižní Ameriky, tedy podporu fairtrade výrobkům. Zabalte si své vlastní jídlo nebo si kupte dobroty na farmářských a řemeslných trzích, které se budou konat ve městě. Pokud by náhodou nevyšlo počasí, budou připraveny prostory v zámecké kavárně. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Polévkový festival

Dosavadní květnové počasí zatím moc neláká na zmrzlinu, ale spíš něco teplého. V Plzni se v neděli uskuteční Festival polévky, kde si budete moci zahřát žaludky českými klasikami, vývary, ale také exotickými pochoutkami nebo jemnými krémy. Co vše na vás čeká, se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Zahájení sezony

Vyrazte od pátku do soboty do krásného prostředí Mariánských Lázní, kde bude zahájena další návštěvnická sezona. Těšit se můžete například na koncert Západočeského symfonického orchestru, zajímavostí bude také Zdravotní STK pro muže i ženy, zabývající se rakovinou varlat a prsu. Chybět ale nebude ani stánkový jarmark s výrobky a dobrotami. Podrobnosti naleznete zde.

Ústecký kraj

Běh pro paměť národa

V sobotu se v několika českých městech koná Běh pro Paměť národa, který si připomíná osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holokaustů a bojovníků za svobodu. Vybrat si můžete ze dvou tras, o časy a výkony ale vůbec nejde, závod je spíš symbolický a startovné přispěje na rozšíření sbírky Paměť národa. Více informací se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Běh pro zoo

Chcete podpořit libereckou zoo a ohrožená zvířata? Vydejte se v neděli na Jarní běh okolo zoo, závod, který startuje v Lidových sadech, ale vede částečně i samotnou zoo. Připraveny jsou dvě tratě, na 10 a 5 kilometrů, startovné půjde na dobrou věc, v benefičním závodu můžete navíc vyhrát i bicykl. Více zde.

Královéhradecký kraj

Výstava vláčků

Patříte mezi fanoušky modelových železnic? Pak o víkendu vyrazte do kongresového centra Aldis v Hradci Králové. Na výstavě vás čeká prezentace funkčního modelu nádraží Česká Skalice, součástí je také výstava plastikových a papírových modelů z okolí. V rámci doprovodného programu se pak můžete těšit na modelářský workshop a další aktivity. Více zde.

Pardubický kraj

Turistický pochod

Vydejte se v sobotu na pořádnou procházku. Klub českých turistů pořádá Pochod přes tři hrady, jehož start je v Sopotnici, Potštejně a na Žampachu a připraveno je celkem 12 pěších tras s různou délkou, ale také 14 cyklotras, pokud byste raději než po svých vyrazili na kole. Připraveno je také pět tras pro koloběžky. Více informací zde.

Vysočina

Hradní hodokvas

Na hradě Roštejně se budou v sobotu konat dobročinné slavnosti, výtěžek ze vstupného bude tentokrát věnován na pomoc lidem s nemocí motýlích křídel. V rámci akce vás čeká dobové tržiště s ukázkou řemesel, kde budou k vidění nejrůznější taneční či divadelní vystoupení. Chybět nebude ani dobré jídlo. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Vinné trhy

Zpříjemněte si sobotu skleničkou vína nebo dvěma. Na zámku Valtice se uskuteční 52. ročník Valtických vinných trhů, kde si na návštěvníky brousí zuby na 150 vinařských firem, které představí až tisícovku vín. O těch nejlepších budou rozhodovat profesionální degustátoři. Program bude doplněn také kulturními vystoupeními nebo prodejem gastronomických dobrot. Více zde.

Olomoucký kraj

Selské trhy

Ve Velké Bystřici se v neděli uskuteční selské trhy, na kterých nasajete tu pravou jarní atmosféru. Pořídit na nich můžete sazenice, první výpěstky ze zahrad, ale také nejrůznější zdravé dobroty z farem od lokálních výrobců. Paralelně proběhne také slavnost kroje. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Otevírání pramenů

Od pátku do neděle se bude v Luhačovicích zahajovat další sezona Otevíráním pramenů. Při té příležitosti se můžete těšit třeba na koncert Janka Ledeckého, sobota bude patřit přehlídce historických vozidel, neděle pak koncertu folklorních souborů. Po celou sobotu bude probíhat také jarmark s nejrůznějším zbožím. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Hasiči v okrese

Do začátku června můžete v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku zhlédnout výstavu, která mapuje historii hasičů v okrese. Prohlédnout si můžete uniformy, nejnutnější vybavení, modely hasičských aut, ale také dobové fotografie spolků. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám