Hlavní obsah

Thajský Čiang Mai bez turistů strádá. Doufá v říjnové otevření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městu Čiang Mai se přezdívá brána severního Thajska. Teď tudy však do asijské země nikdo nevstupuje. A obyvatelé absenci turistů silně pociťují. Množství sloních rezervací, kterými oblast mimo jiné proslula, bylo nuceno zavřít, kurzy vaření či meditace se v online prostředí neosvědčily. Místní proto doufají, že v říjnu dojde ke slibovanému otevření.

Foto: Profimedia.cz

Čiang Mai doufá v návrat turistů.

Článek

Před pandemií do Čiang Mai podle dat thajského turistické úřadu (TAT) mířily až čtyři miliony návštěvníků ročně. Ekonomické dopady zdravotnické krize na město a provincii stejného jména jsou ovšem podle CNN naprosto devastující. Tisíce lidí přišly o práci a některé podniky navázané na cestovní ruch musely zavřít.

Místní se teď upínají ke slibovanému částečnému otevírání země. Po úspěšném pilotním programu na největším thajském ostrově Phuket by se totiž turisté mohli za přísných podmínek vrátit v říjnu i do Čiang Mai. A kromě něj i třeba do Bangkoku.

Phuket opět vítá turisty. Kontroly jsou nekonečné, ale výsledek stojí za to

Cestování

Detaily znovuotevření dalších pěti thajských destinací jsou podle CNN ve hvězdách. Dá se ovšem předpokládat, že podmínky by mohly být podobné jako v případě programů Phuket Sandbox či Samui Plus. Ty zahraničním návštěvníkům umožňují vstup za předpokladu, že vyplní množství dokumentů, prokáží se dokončeným očkováním a nechají se několikrát otestovat - před příletem i během pobytu.

Bude těžší návštěvníky uhlídat

Program Charming Chiang Mai byl thajskému úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí představen na konci srpna a počítá s tím, že se budou očkovaným turistům nabízet konkrétní cestovatelské balíčky, například pro rodinnou či golfovou dovolenou. „Čiang Mai má mnoho vstupů i východů, což je velký rozdíl oproti ostrovům jako jsou Phuket a Samui, které je snazší kontrolovat,“ míní šéf místní pobočky TAT Watcharayu Kuawong.

„Abychom mohli s plánem začít, minimálně 70 procent místní populace musí být naočkováno, abychom vytvořili kolektivní imunitu,“ doplnil. Úřady prozatím plánují otevřít čtyři oblasti, které jsou podle místních médií těmi s nejvíce očkovanými rezidenty.

Vietnam otevře hranice turistům. Začne s jedním ostrovem

Cestování

Místní se k vidině návratu turistů už silně upínají. Mimo jiné i provozovatelé sloních svatyní a rezervací, z nichž mnohé musely během pandemie zavřít. Otevřený zůstal jen zlomek, který sází alespoň na domácí návštěvníky.

„Covid pro nás byl finanční pohromou,“ uvedl Anchalee Kalmapijit, majitel zařízení Maesa Elephant Conservation Park. „Naše měsíční výdaje jsou tři miliony bahtů (1,9 milionu korun) a je nemožné, abychom tolik vydělali jen díky místním návštěvníkům. Museli jsme propustit na 200 zaměstnanců a těch 120, kteří zůstali, pracují na poloviční úvazek za polovinu platu,“ uvedl Kalmapijit.

Foto: Profimedia.cz

Řada sloních rezervací se kvůli pandemii potýká s existenčními problémy.

Některé parky vstupné úplně zrušily a prosí návštěvníky, aby raději koupili třeba koš s ovocem a nakrmili slony. Mohou se rovněž zúčastnit dalších aktivit, třeba koupání a podobně. Někde zase vsadili na adopci slonů, díky níž jejich „majitelé“ dostávají měsíční zprávu o jejich zdraví a životě.

Online kurzy kontakt nenahradí

Čiang Mai je ale mezi turisty oblíbený i díky lekcím vaření thajské kuchyně, thaiboxu, masáží či meditací. I když se některé podniky snažily adaptovat na online prostředí, živý kontakt se jim nahradit nepodařilo.

„Snažili jsme se oslovit zájemce pomocí kurzů přes Zoom. Došli jsme však k závěru, že online výuka není úplně kompatibilní s osobním přístupem, který naše kurzy vyžadují,“ uvedl majitel místní školy thajských masáží Homprang Chaleekanha, který vyučuje také bylinnou medicínu nebo thajskou jógu.

„Teď v naději čekáme na dobu, kdy budou moci studenti opětovně navštívit naši školu,“ doplnil.

Foto: Profimedia.cz

Oblast Čiang Mai zdobí i množství čajových plantáží.

Někteří obyvatelé se bojí, že omezený výběr cestovatelských balíčků, jak ho plán na otevření Čiang Mai předpokládá, nebude mezi lidmi úspěšný. Oblast je totiž populární mezi nezávislými cestovateli, kteří se od turistů mířících třeba na Phuket značně odlišují.

„Zaměřují se na zcela jiné věci než plážoví povaleči na Phuketu. Nabízet jim organizované prohlídky na ně asi nezapůsobí, i když se určitě najdou i tací, kterým to bude pohodlné,“ míní jedna z místních cestovních agentek Annette Kunigagonová.

Plánované otevření přichází před hlavní sezonou v Thajsku, která trvá od listopadu do února. Místní se ale obávají, že i tentokrát se odehraje ve stínu přetrvávající pandemie.

Fidži se chce světu otevřít koncem roku. Má to však háček

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám