Hlavní obsah

Phuket opět vítá turisty. Kontroly jsou nekonečné, ale výsledek stojí za to

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajsko/Phuket

Thajsko bylo turistům kvůli koronaviru téměř dva roky uzavřené. Oblíbená exotika v jihovýchodní Asii se však znovu pomalu otevírá, zatím lze za velmi přísných podmínek vycestovat na ostrov Phuket. Před odletem je potřeba vyřídit spoustu náležitostí, což může kdekoho odradit, ale dá se to zvládnout a výsledek stojí za to.

Thajský ostrov Phuket otevřel hranice turistům. Papírování a kontroly jsou nekonečné, ale výsledek stojí za toVideo: Novinky

 
Článek

V souvislosti s přetrvávajícím nouzovým stavem v Thajsku je cestování do země stále zásadně omezeno. Od července 2021 platí však zvláštní režim vstupu pro očkované osoby ze zemí s nízkým rizikem nákazy covidem-19, mezi něž patří i Česko, přes ostrov Phuket v rámci program Phuket Sandbox.

Víc než v Brazílii či Indii. Novým ohniskem pandemie je Indonésie

Svět

Phuket jako pilotní program

Phuket se stal první pilotní oblastí pro obnovení cestování v Thajsku, otevřený je i ostrov Koh Samui s programem Samui Plus. Od poloviny srpna a v dalších měsících by měly následovat další provincie — Krabi, Phang Nga, Čiang Mai, Pattaya, Hua Hin a Bangkok, podle vývoje epidemiologické situace.

Na Phuket, který se pyšní proočkovaností obyvatel v rozsahu 80 procent a hlásil na konci června nulový počet nových případů covidu, se dostanou pouze osoby, které mají ukončené plné očkování.

Kromě něj ale musíte před odletem mít také pojištění s krytím léčby covidu s výlohami na minimálně 100 tisíc amerických dolarů, doložit rezervaci hotelu s certifikací SHA+ a rezervaci letenky. Všechny doklady ještě s kopií pasu a certifikací o očkování se nahrají na stránku zde a během tří až čtyř pracovních dnů dostanete schválený certifikát (COE) ke vstupu do země.

Foto: Novinky

Na letišti na Phuketu se zdržíte necelou hodinu navíc kvůli kontrolám dokumentů.

Ještě před odletem absolvujete PCR test a vyplníte formulář T8 – ale stačí klidně až na letišti v Phuketu. V cíli si stáhnete místní aplikaci, která vás bude po celou dobu pobytu trasovat. Při výlezu z letiště na vás ještě čeká další PCR test, který vám zajistí buď cestovní kancelář nebo přímo hotel. Ten zajistí také odvoz z letiště, v pokoji pak počkáte na výsledky PCR testu. Ty bývají do šesti hodin od výtěru hotové.

Pokud jste negativní, můžete cestovat a užívat si krás ostrova, pokud bude váš výsledek pozitivní, jdete do karantény do nemocnice. Prvních 14 dní, ale musíte bydlet pouze v tom jednom hotelu s již zmíněnou certifikací SHA+. To znamená, že splňuje veškeré podmínky k zamezení možnosti chycení koronaviru.

Oblíbený thajský ostrov Phuket se znovu otevírá turistům

Cestování

Na Phuketu se dělají PCR testy nejen v den příletu, pak ještě 5. až 6. den pobytu a 11. až 12. den pobytu. Dobrá zpráva je, že do 45 dní pobytu nepotřebují Češi vízum.

Děti mladší šesti let nemusejí být očkovány, pokud cestují s plně očkovanými rodiči nebo zákonnými zástupci. Neočkované děti ve věku od šesti do osmnácti let, které cestují s plně očkovanými rodiči, musí při příjezdu podstoupit test.

Foto: Novinky

Při výstupu z letiště vás čekají ještě PCR testy.

Podle thajské centrály v Praze přijelo za červenec na Phuket 15 tisíc turistů, z toho bylo 32 pozitivních při kontrolních PCR testech, což je cca 0,2 procenta.

Jak to funguje v praxi?

Na Phuket jsem odcestovala 24. července se společností Qatar Airways přes Dauhá. Ze všech těch potřebných dokumentů mi šla doslova hlava kolem a na pražské letiště jsem přišla s „knihou dokumentů“. A musím říct, že po jiných cestovatelských zkušenostech v době pandemie, kdy pomalu nikde nic nekontrolovali, tady bylo všechno jinak.

Už v Praze před přepážkou stál zaměstnanec letiště se čtečkou a kontroloval pas, očkovací certifikát a PCR test. U přepážky se kontrola opakovala s tím, že byly požadovány i zbylé dokumenty.

U odletové brány se kontrola opakovala ještě jednou. Proto bych doporučovala dostavit se na letiště s předstihem, protože kontroly zaberou nějaký čas.

V Thajsku se do kuchyně proboural mlsný slon

Koktejl

V Dauhá se jen přestupuje, tam nechce nikdo vidět nic. Když ale po třinácti hodinách letu, a to nepočítám tři hodiny strávené na přestupu, dorazíte na mezinárodní letiště na Phuketu, úleva vás nečeká.

Všichni se posadí na předem připravené plastové židle a postupně přichází armáda Thajců ve skafandrech a kontrolují dokumentaci a dohlíží na správné stažení aplikace. Pak přejdete k další kontrole, kde si pečlivě vše odškrtávají a až potom k imigračnímu pracovníkovi, který vás po další kontrole vpustí do prostoru vedoucímu k východu z letiště.

Tam na vás čekají další lidé ve skafandrech a eskortují vás ven, kde jsou budky ukrývající zdravotníky, kteří provádí PCR test. Hned vedle jsou řidiči hotelů, kteří vás navedou rovnou do auta a vezou do hotelu. Celý tento proces zabírá dalších 50 minut.

Foto: Novinky

Po provedeném PCR testu dostanete nálepku.

Přiznám se, že když jsem stála frontu na „vytření nosu“, byla jsem na pokraji zoufalství a litovala jsem, že jsem se na cestu nevykašlala. Tento pocit mě ale přešel přesně ve chvíli, kdy jsem spatřila moře a usmívající se Thajce, kteří jsou opravdu nadšení, že vás vidí. I když mají všichni roušky na obličeji, vy vidíte, že jsou za každého turistu šťastní.

Následně je potřeba na ostrově dodržovat určitá opatření, jako je nošení roušek i venku, v restauraci a na pláži je samozřejmě můžete odložit, sociální odstup, měření teploty v podstatě před vstupem kamkoliv a dezinfikování rukou.

Thajsko zakázalo používání opalovacích krémů, které ničí korály

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám