Hlavní obsah

Nejslavnější thajská zátoka je opět přístupná. Na koupání ale zapomeňte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajská zátoka Maya Bay, kterou proslavil film Pláž, je po několika letech opět přístupná turistům. Má to však jednu nevýhodu, koupání v moři je kvůli ochraně korálů a žraločí populace zakázáno. Návštěva má i další pravidla, která mají pomoci zachovat místo v jeho přirozené kráse.

Foto: Profimedia.cz

Zátoka Maya Bay se nachází na ostrůvku Koh Phi Phi Leh.

Článek

Do samotné zátoky nemohou motorové lodě, kotvit musejí na druhé straně ostrůvku, na kterou se podle všeho už nevztahuje ani zákaz koupání. Návštěva je navíc časově omezena na jednu hodinu, informuje server Independent. Během této doby je maximální počet turistů stanoven na 375.

„Žraloci černoploutví se vrátili, korálové útesy se obnovují a voda je opětovně čistá. Ukazuje nám to, že příroda se dokáže uzdravit, pokud jí dáme čas, a my musíme usilovat o to, aby to tak zůstalo,“ uvedl pro agenturu Reuters thajský turistický úřad.

Zátoka Maya Bay se nachází na ostrůvku Koh Phi Phi Leh. V roce 2000 ji proslavil hollywoodský film Pláž s Leonardem DiCapriem v titulní roli. Od té doby popularita značně narostla a v roce 2018, kdy úřady zátoku uzavřely, sem mířilo až pět tisíc turistů denně.

Zátoku dlouhou 250 metrů obklopují vápencové skály a útesy, které jí dodávají dramatický vzhled. Právě i ten stál za masivní popularitou, která se však projevila na špatném stavu prostředí a korálů.

Nejexkluzivnější soukromý ostrov světa? Noc vyjde skoro na milion korun

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám