Hlavní obsah

Tchaj-pej - město, kde se draci kamarádí s mrakodrapy

Právo, Vladimír Plesník, Tchaj-pej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavním městě Tchaj-wanu si na pomalost rozhodně stěžovat nemůžete. Za čtyřicet vteřin vás supermoderní rychlovýtah dopraví až na vršek druhé nejvyšší budovy světa.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Buddhistický chrám Lung-šan leží takřka v srdci metropole.

Článek

Stejnou dobu potřebují místní kuchaři na to, aby z mazlavé rýže, koření, zeleniny a řasy nori vykouzlili lákavou rolku suši. Za čtyřicet vteřin se v chrámu vyzpovídá knězi mladá dívka a obyvatel Tchaj-peje nastoupí do vagónu metra, protože cestující na peronu disciplinovaně, bez v Praze tolik oblíbeného předbíhání čekají, až přijdou na řadu.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Druhý nejvyšší mrakodrap světa

Na ulici Minzu, kde se koná jednou za týden barvami hýřící trh, zákazníci smlouvají nad lákavými melouny a mrkvemi silnými jako paže a hospodyňky pečlivě přebírají koše s kraby, aby si vybraly na oběd nejlepší kousek. Na typické pánvi mezitím trhovci smaží nasládlé těsto. „Není divu, že za tchajwanskou kuchyní pravidelně míří zejména labužníci z Japonska a Hongkongu,“ podotýká Čchen Singťian z proslulé restaurace Siao Lung-pao, kterou zařadil list The New York Times mezi desítku nejlepších na světě.

Slamáky ano, ale také luxus

Každý, kdo chce zažít atmosféru Asie, se bude v Tchaj-peji cítit ve svém živlu. Ve městě, kde žije 2,7 miliónu obyvatel, se nenásilně setkává asijská kultura a západní svět. Nečekejte ale, že v uličkách tchajwanské metropole narazíte na typické široké slaměné klobouky, častěji potkáte mládež v džínách a botách nejluxusnějších značek a podle poslední módy. Místní kina nabízejí hollywoodské trháky, a pokud vás omrzí tchajwanská kuchyně, můžete zavítat do restaurací rychlého občerstvení v americkém či evropském stylu.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Tradiční tance na Tchaj-wanu

Důvod, proč západní kultura tak silně ovlivnila život na Tchajwanu, musíme hledat v historii. Když se na konci 40. let minulého století v pevninské Číně chopili moci komunisté Velkého kormidelníka Mao Ce-tunga, nacionalistická vláda vedená prezidentem Čankajškem odešla na ostrov do exilu a spolu s ní na 1,5 miliónu civilistů a tisíce vojáků. Uprchlíci nepřišli s prázdnou, s sebou si vzali nejčistší zlato a mnoho nesmírně cenných uměleckých děl.

Stát, který se považuje za jediného následníka tisícileté Říše středu, dlouhodobě podporovaly USA. Kdykoli napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou vzrostlo, zamířily do oblasti americké válečné lodě. Velkorysé investice z USA a západní Evropy spolu s pracovitostí a nadáním místních výrazně napomohly tomu, že se země stala velmocí ve výrobě špičkových technologií. I přes nástup dalších rychle se rozvíjejících ekonomik zůstává Tchaj-wan jedním z nejdůležitějších světových výrobců přenosných počítačů.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Miniatura zachycuje člun na řece.

Vyjděte 89 schodů

Kdo zavítá do Čankajškova památníku ve středu Tchaj-peje, uvědomí si, nakolik ještě dnes ovlivňuje prezident život obyčejných obyvatel ostrova. Vstup do budovy tvoří třicet metrů vysoká Brána středu a dokonalé upřímnosti s pěti nápadnými oblouky. Rozjívení školáci začnou šeptat, když s úctou míjejí nábytek, užívaný dlouholetou hlavou státu.

V roce 1975, kdy Čankajšek zemřel, mu bylo 89 let. Právě tolik schodů má schodiště, kterým vystoupáte do prvního patra. „Čestná stráž, jež se každou hodinu střídá v rychlém pochodovém kroku a za lesku bajonetů, hlídá šestnáctimetrovou sochu vůdce ulitou z bronzu,“ vysvětluje Tso Lon-di z tchajwanského Vládního informačního úřadu.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Čestná stráž odchází ze stanoviště u Čankajškova památníku.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Voskový Čankajšek sedí ve své pracovně.

Stejně silně na vás zapůsobí Národní palácové muzeum, ležící severně od řeky Ťi-ling a oprávněně označované za jedno z nejvýznamnějších muzeí na světě. I když zájemci si mohou prohlédnout jen malou část z 650 tisíc exponátů, jistě je okouzlí tisíce let staré bronzové sochy, porcelánové výrobky a starodávné rukopisy.

Základ obdivovaných sbírek tvoří předměty, které původně zdobily Zakázané město, bývalý palác čínských císařů v Pekingu, a které si předvídavý Čankajšek při útěku v roce 1949 přibalil bez skrupulí do zavazadel.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Vládce Tchaj-wanu měl slabost pro americké limuzíny značky Cadillac.

Globalizace nepokořila půvab ostrova

Moderní Tchaj-pej si nejlépe prohlédnete z mrakodrapu Tchajpej 101, který se vypíná do majestátné výšky 509 metrů. Číslice 101 označuje počet pater. Protože Tchaj-wan čas od času zasáhne zemětřesení nebo tajfuny, uprostřed věže visí na zvláštních lanech 660 tun těžké ocelové závaží, zmenšující vychylování vrcholu stavby asi o polovinu. Z výšky 382 metrů vypadají citrónově žluté taxíky jako angličáky, autíčka z dětství mnohých z nás. Stylizované dračí hlavy na průčelí mají budově, otevřené v roce 2004, přinést dávku nezbytného štěstí.

Návštěvník tchajwanské metropole nesmí opomenout zavítat do ulice Dihua, kterou z obou stran lemuje mnoho obchůdků nabízejících nejrůznější přípravky tradičního čínského lékařství. Nakoupit tu může nejrůznější byliny, houby a sušené ryby prapodivných tvarů, vystavené v košících z vrbového proutí hned před dveřmi prodejny. Jednoduše řečeno, tchajwanský způsob života zatím vzdoruje pokračující globalizaci a zachovává si své nesporné kouzlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám