Hlavní obsah

Švýcarsko a Lichtejnštejnsko zřejmě otevřou hranice už v polovině prosince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko zruší hraniční kontroly a vstoupí do Schengenského prostoru zřejmě již 12. nebo 13. prosince. Potvrzuje se tak předpoklad švýcarské ministryně spravedlnosti a vnitra Eveline Widmerové - Schlumpfové, která v říjnu prohlásila na schůzi se členy Evropské unie v Lucemburku, že kontroly by měly být zrušeny do Vánoc.

Článek

O přesném datu vstupu Švýcarska do Schengenského prostoru rozhodne Rada EU ještě v listopadu. Po rozhodnutí Rady Evropy také získají švýcarské zastupitelské úřady v zahraničí právo vydávat schengenská víza.

Spolu se Švýcarskem vstoupí do Schengenského prostoru i přilehlé Lichtejnštejnsko.

"V úvodní fázi zruší obě země kontroly dokladů na pozemních hraničních přechodech, opatření se tedy týká pouze vlaků, autobusů a automobilů," sdělil Novinkám Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Od jara zruší Švýcarsko kontroly na letišti

S nástupem nového letového řádu na jaře 2009 se počítá se zrušením kontroly cestovních dokladů i na švýcarských letištích. Kontrolou ale nemusejí projít pouze ti, kteří cestují v rámci Schengenského prostoru.

Na hranicích však nadále zůstává celní odbavení, protože Švýcarsko nebude ani poté členem Evropské celní unie.

Na hranicích však nadále zůstává celní odbavení, protože Švýcarsko nebude ani poté členem Evropské celní unie.

Ministryně Widmerová v Lucemburku zdůraznila, že její vládě na vstupu do Schengenu záleží, zejména v době, kdy se Švýcarsko znovu stalo spolu s dalšími zeměmi terčem kritiky jako daňový ráj.

Widmerová dočasně zastává i úřad ministra financí, v němž zastupuje Hanse - Rudolfa Merze. Vstup do Schengenského prostoru schválila země v referendu v roce 2005.

Turistika se usnadní

Švýcarsko navštíví přibližně 200 000 českých turistů ročně. "Během nadcházející zimy vyrazí podle odhadů do Švýcaska za lyžováním asi 80 000 turistů, zrušení kontrol tedy výrazně usnadní cestování. Pohodlnější bude i průjezd Švýcarskem do Itálie, Francie a dalších destinací," říká Tomio Okamura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám