Hlavní obsah

Suvenýry z dovolené. Co je možné dovézt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z českobudějovického letiště již vzlétla první letadla do Řecka a Turecka. Cestující by ale měli vědět, co si z dovolenkových destinací mohou přivézt, aby jim suvenýry nebyly zabaveny.

Foto: Profimedia.cz

Při dovozu věcí z Turecka je třeba myslet na jistá omezení (ilustrační foto).

Článek

Zlato, cigarety, doutníky, alkohol, mušle, exotické rostliny. Asi nejčastější zboží, které si chceme z ciziny přivézt. Jenže pro dovoz platí přísná pravidla. Cestující by si před odlety do Řecka a Turecka měli zjistit, jaké výrobky a v jakém množství si mohou do České republiky dovézt. Zboží jim totiž může být zabaveno a ještě zaplatí pokutu. Jihočeští celníci proto vydali přehled, co se smí a nesmí dovážet. Cestující ho najdou na webu jihočeského celního úřadu.

Omezené množství

Celníci upozorňují zejména na množstevní limity pro dovoz tabákových výrobků a alkoholu, které nepodléhají celním poplatkům. Rozdíl je také v tom, zda se přilétá ze země Evropské unie, kterou je Řecko, nebo ze země mimo Evropskou unii, kterou je Turecko.

„Řecko je členským státem Evropské unie, a protože jedním z jejích základních principů je volný pohyb zboží, nejsou zde obvyklá cla jako v případě druhé destinace, Turecka. Přesto některé druhy zboží podléhají národním spotřebním daním, které je nutno zaplatit v případě dovozu množství přesahujícího povolené limity,“ řekl Radek Kréda, mluvčí jihočeského celního úřadu.

V cizině pozor na komáry, varuje odborník

Cestování

Z řeckého Rhodosu a Kréty si lidé mohou například přivézt 800 kusů cigaret, 200 kusů doutníků, 10 litrů konzumního lihu a lihovin či 20 litrů meziproduktů, mezi něž patří portské víno či medovina. Povoleno je také 110 litrů piva.

Pro dovoz suvenýrů z Turecka platí přísnější pravidla. Nejčastěji si odtud lidé vozí zlato a kožené výrobky. Zboží dovezené k osobní potřebě či jako dar je osvobozené od cla, platí tu ale limity – cestující do patnácti let si mohou toto zboží přivézt v hodnotě 200 eur, nad patnáct let v hodnotě 430 eur.

„Pokud je v tomto případě částka překročena, zboží podléhá paušální sazbě cla dvě a půl procenta, a to u zboží do hodnoty 700 eur. U zboží nad se pak hodnota cla určuje podle konkrétního druhu zboží,“ vysvětlil Kréda s tím, že z Turecka si lidé mohou přivézt 200 kusů cigaret nebo 50 kusů doutníků. Toto zboží je osvobozené od celních poplatků.

Maso a mléčné produkty

„Z Turecka platí zákaz dovozu živočišných produktů. Jedná se například o maso a také o produkty z mléka. Nedoporučujeme převážet korály, orchideje či různé živočichy,“ dodal Kréda s tím, že ochrana přírody přesahuje hranice Evropské unie a je upravena úmluvou Cites.

Podle ní je více něž čtyřicet tisíc druhů chráněno, přičemž nejde jen o živé organismy, ale i o výrobky z nich. Jedná se o různé masti s obsahem chráněných zvířat či rostlin i výrobky z hadích kůží.

Při balení cestovní lékárničky nezapomeňte na léky, které užíváte

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám