Hlavní obsah

Šumava slaví rok mokřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok na Šumavě je rokem mokřadů. Návštěvníci národního parku se mohou jednak zapojit do dobrovolnických akcí, kde pomáhají mokřady obnovovat, nebo zhlédnout výstavu velkoformátových fotografií šumavských mokřadů - například Mrtvého luhu, Soumarského rašeliniště či Tříjezerní slati.

Foto: Profimedia.cz

Soumarské rašeliniště v šumavském národním parku.

Článek

Střediska environmentální výchovy se po celý rok zaměří na výuku o vodě, při níž se děti budou bavit mimo jiné modelováním meandrující řeky.

„Programy o vodě a mokřadech jsou pro nás samozřejmostí, a to už vzhledem k charakteru celého pohoří, které je bez nadsázky vodou formované miliony let. Šumavská rašeliniště jsou dokonce jednou ze 14 lokalit, jež uznává takzvaná Ramsarská úmluva a řadí je mezi mokřady mezinárodního významu,“ řekl Jan Dvořák, mluvčí Národního parku Šumava.

Správci parku také připravili filmový dokument o návratu vody do šumavské krajiny. Natáčel se od loňského roku. Půlhodinový film je plný jedinečných záběrů zvířat, rostlin i šumavských mokřin ve všech ročních obdobích.

„Dokument popisuje osudy mokřadů a potoků, jež bohužel nebyly vždy příznivé. A také to, co pro krajinu taková změna, tedy především vysušování mokřadů, znamená,“ řekl k filmu Lukáš Linhart ze šumavského parku.

Boubínská rezervace by se mohla rozšířit

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám