Hlavní obsah

Boubínská rezervace by se mohla rozšířit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa Národního Parku Šumava upozornila v minulých dnech na projekt Herwart II, podle něhož by se mohla rozšířit bezzásahová zóna Boubínského pralesa.

Foto: Profimedia.cz

Boubínský prales patří na Šumavě do bezzásahové zóny.

Článek

„Podle odborníků by bezzásahové jádro boubínské rezervace mohlo být rozšířeno. Může být aplikováno spíše v okrajových částech rezervace, a to v mladších porostech. Počítáme s tím, že výsledky spolu s výstupy z dalších souvisejících projektů se nepochybně promítnou do nového plánu péče o národní přírodní rezervaci Boubínský prales, který bude zpracován pro období let 2025 až 2034,“ představila plány náměstkyně ředitele Správy NP Šumava Silvie Havlátková.

Podle ředitele správy šumavského národního parku Pavla Hubeného je patrné, že na Šumavě jsou stromy starší než dvě stě let.

„Při podobné analýze lesů jsme zjistili, že zhruba každý pátý strom je starší než dvě stě let, nejstarší stromy sahají až za úroveň čtyři sta let. Svým původem tedy tyto stromy patří do období, kdy na těchto místech rostly ještě pralesy, anebo kdy byly původní pralesy poprvé káceny,“ uvedl.

Podle něho mají šumavské lesy mnohem větší potenciál stát se divokými, než se jevilo v době vzniku národního parku před třiceti lety.

„A opět se potvrzuje, že o šumavských lesích nevíme zdaleka všechno. Jsem přesvědčený, že spousta zajímavostí o šumavské přírodě na nás ještě čeká, a já se těším na jejich odhalování,“ dodal.

V příštím roce se otevře obnovená středověká tvrz Tichá

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám