Hlavní obsah

Šumava je u turistů nejoblíbenější

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesát procent obyvatel České republiky má ze všech turistických lokalit nejraději Šumavu. Vyplývá to z červnového průzkumu společnosti STEM/MARK. Šumava se tak stala vůbec nejoblíbenější destinací a každý druhý dotázaný by vyrazil na dovolenou na jih Čech.

Foto: SNP Šumava

Na Šumavu vyrážejí kvůli přírodě i oblíbeným stezkám desetitisíce turistů.

Článek

Právo o tom informoval Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JČCR), s tím, že za návštěvu stojí nejen Šumava, ale kompletně celé Šumavsko.

Šumavsko má z pohledu turisty opravdu co nabídnout.

„Turistická oblast Šumavsko se totiž skládá ze dvou oblastí – jihočeské Šumavy a jihočeského Pošumaví. Obě oblasti jsou velmi specifické, diametrálně se liší svou nabídkou a zároveň se doplňují, čímž má oblast jako celek z pohledu turisty opravdu co nabídnout,“ je přesvědčený Polášek.

Nový název Šumavsko

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) upozornila, že každá ze dvou oblastí Šumavska je specifická něčím jiným.

„Jihočeskou Šumavu tvoří území plné přírodních krás národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava, které nabízí aktivity pro milovníky turistiky, aktivního pohybu i nedotčené přírody. Jihočeské Pošumaví je převážně tradiční venkovské území se zemědělskou tradicí, výrobou a nabídkou místních produktů, ale také místem se zajímavou venkovskou architekturou, technickými a historickými památkami, bohatou nabídkou tradičních lidových slavností a zvyků,“ konstatovala Stráská.

Turisté obsadili Šumavu. Přibývá úrazů

Domácí

Polášek zmínil, že turistická oblast Šumavsko geograficky nekopíruje území národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava, ale pouze centrální Šumavu od Strážného po Kvildu. Neopisuje ani přesnou hranici jihočeského Pošumaví.

„Proto bylo potřeba pojmenovat turistickou oblast novým názvem Šumavsko, který se může zdát divný, krkolomný, nebo dokonce za uši tahající. Ovšem záměrem bylo vytvořit snadno zapamatovatelné pojmenování,“ vysvětlil Polášek.

Tištěný průvodce

Šumavsko je tedy novým názvem, který spojuje jihočeskou Šumavu a její podhůří. Jde o území s rozlohou 980 čtverečních kilometrů a více než 50 příhraničními obcemi. A výběr toho nejlepšího v celém rozsáhlém území přehledně mapuje nový tištěný průvodce Šumavsko pro tuláky z dílny Destinačního managementu PRO Šumavsko.

Tatry jsou přelidněné. Výstup na Rysy brzdila enormně dlouhá fronta

Cestování

„Jedná se o soubor top deseti pěších a top deseti cyklo tipů na výlety, doplněný bonusovou trasou stezky legendárního Krále Šumavy. Výlety vedou napříč turistickou oblastí Šumavsko, krajem Šumavy a Pošumaví, lokalitami, v nichž je stále co objevovat,“ doplnil Polášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám