Hlavní obsah

Štýrský Hradec má novou atrakci. Bar v letadle na střeše hotelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na střeše hotelu v rakouském Štýrském Hradci se otevřel neobvyklý bar. Na sklenku mohou zájemci zajít do letadla Iljušin IL 62 M, které kdysi patřilo Československým aeroliniím (ČSA). Kdo by si chtěl místo pití dát raději něco k jídlu, může zavítat na další část hotelové střechy, kde jej obslouží ve vyřazeném Boeingu 727-200, informovala agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Štýrský Hradec (ilustrační foto)

Článek

Práce na vyzvednutí a upevnění obou letadel na střechu hotelu Nova trvaly devět měsíců. Jak se neobvyklý projekt vydařil, se budou moci zájemci přesvědčit již o víkendu při dnu otevřených dveří. Už transport obou letadel ulicemi metropole rakouské spolkové země Štýrsko v dubnu a květnu vyvolal značnou pozornost.

Iljušin o délce 53 metrů a rozpětí křídel 43 metrů, v němž je nově vestavěn bar, byl postaven v roce 1976 v někdejším Sovětském svazu a létal až do roku 1991 u Československých aerolinií. V letech 2000 až 2013 letadlo stálo v severorakouském městečku Heidenreichstein, asi 30 kilometrů jižně od Jindřichova Hradce, kde sloužilo jako hostinec.

Do restaurace v letadle Boeing 727-200, který sedí na střeše hotelu Nova vedle kdysi československého Iljušinu, bude moci naráz přijít až 50 hostů. Tento stroj byl dovezen ze Spojených států, kde podle agentury APA sloužil profesionálnímu baseballovému klubu Chicago White Sox.

Náklady na celý projekt hotelu se dvěma letadly na střeše se vyšplhaly na dva milióny eur (51,5 miliónu korun). Část peněz chce vedení hotelu získat zpět pomocí vstupného, které hodlá vybírat od turistů, již se budou chtít do letadel podívat. Vstup by měl stát pět eur (zhruba 130 korun).

Nápad umístit na střechu hotelu letadlo měl majitel hotelu Nova Helmut Neukam již v roce 1997. Podle něj ale tehdy nebyla doba na tak odvážný projekt ještě zralá. O dvě desítky let později ale Neukam stavební povolení dostal, přestože nadšení úředníků na stavebním úřadě nebylo podle něj zpočátku příliš velké.

Reklama

Výběr článků

Načítám