Hlavní obsah

Lomy u Ameriky, neuvěřitelně romantické místo poblíž Prahy, byly i symbolem utrpení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před loňskými Vánocemi byla v okolí lomů Velká Amerika a Mexiko otevřena naučná stezka. Vede kolem největšího vápencového lomu u obce Mořina zvaného Velká Amerika, nebo také Český Grand Canyon.

Foto: Vratislav Konečný

Z vyhlídky u parkoviště, celkový pohled na Velkou Ameriku

Článek

Lokalita je známá, ve dvou desítkách jam se od 90. let 19. století těžil vápenec hlavně pro kladenské hutě, další jsou i na protějším břehu Berounky, kde ukously část povrchu Českého krasu. Amerika se lomu začalo říkat na základě amerického způsobu těžby, kdy se z hlavní chodby kopaly odbočky.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled z chodníku naučné stezky

Jen z vyhlídkových míst

Průzračná voda Velké Ameriky byla výborným koupacím místem, ale zakázaným, policisté na odvážlivce, kteří nedbali zákazu, pořádali hony, převážně vítězné. Takže si musíme odpustit báječnou koupel a spokojit se pohledy ze zajištěných vyhlídek.

Dolů sice vede kolem pravého břehu cesta, ta je ale uzavřená, využívají ji potápěči, kteří tu cvičí, a hlavně filmaři, území má podobnou scenérií, jakou známe z westernů.

Lomy se dají obejít po značených cestách, výchozí bod je u parkoviště, kde je jedna z nejpěknějších vyhlídek.

Foto: Vratislav Konečný

Upoutávka na schůzku s přízrakem Hanse Hagena

Na zhruba tříkilometrové naučné stezce, jejíž začátek je u parkoviště, narazíte na jedenáct informačních panelů, některé jsou upevněny na starých kolejnicích jako připomínka těžebních prací.

Poničené zákazové tabule

Pohled na Velkou Ameriku je možný jenom na několika vyhlídkách, vstupu k okraji brání, často nerespektované, ocelové lano a mnoho výstražných tabulí. U těch překvapí, kolik jich je poničených, téměř všechny jsou počmárané, zlámané…

Natažené dráty brání přístupu na hranu obří jámy, jejíž stěny mají až 80metrovou výšku a hrozí tu pád. Smrťáků už tu bylo dost.

Foto: Vratislav Konečný

Na délku asi 750 metrů, šířka kolem 150

Dá se navštívit i podzemí

Těžební oblast patří společnosti Lomy Mořina, spol. s r. o., překročení zákazu vstupu je penalizováno 15 tisíci korunami.

Lomy jsou propojeny podzemními chodbami, společnost umožňuje několikrát do roka jejich prohlídku, která je velmi zajímavá, zazní tu i legenda o Hansi Hagenovi.

Má se jednat o nacistického vojáka, jenž se ukrýval v opuštěných štolách, hlavně ve 3. patře západní části blízko lomu Malá Amerika. Jeho přízrak prý zuřivě útočí na toho, kdo naruší jeho klid.

Foto: Vratislav Konečný

Schematický nákres podzemí

Vzpomínka na český western

Velká Amerika je nejznámějším z lomů, jeho krásu využívali a využívají filmaři, zahrál si například ve filmové parodii na westerny Limonádovém Joeovi, Akumulátoru, Malé mořské víle, točily tu i zahraniční produkce.

Z „limonádníka“ je ale nejznámější, na jedné z infotabulí je snímek, jak herce Fialu drží na laně nad propastí, když pod sebou vyhlíží padouchy. Městečko bylo postaveno na louce u barrandovských ateliérů.

Cesta podle lomu, po jeho pravé straně, je zleva lemována lomem, z druhé strany se nachází pole. Když zaprší, budete mít po chvíli těžké nohy a bláto nejen na botách, ale i kalhotách.

Minete jeden vyhlídkový bod, ale ten je za lanem, takže v podstatě tam nemáte co dělat.

Foto: Vratislav Konečný

Stěny netvoří jen pevný vápenec

Vápenec se těžil již za Lucemburků

První zmínky o zdejším dolování jsou z lucemburských dob, konkrétně z roku 1320, kdy král Jan udělil mílové právo k pálení vápna.

Hlavní rozmach začal s rozvojem vysokopecního hutnictví, hlavně pro kladenské hutě, kam se vozila železná ruda z dolů u Nučic do Vojtěšské huti. V roce 1900 protáhli koleje až na Mořinu, těžený vápenec se používal převážně ve stavebnictví, později k odsíření elektráren. Ač se zdají lomové stěny kompaktní a pevné, došlo na Velké Americe v roce 1960 k sesuvu, který ukončil těžbu.

Zlato v Jílovém přitahovalo mága Edwarda Kelleyho, ale i malíře Petra Brandla

Cestování

Při těžbě se kombinovala povrchová těžba s hlubinným dolováním.

Jáma „Grand Canyonu“ má rozměry 750 krát 150 metrů, hloubku mezi 65 až 80 metry, šest těžebních pater, spodní je zatopeno, vytěžený kámen se vyvážel ven náklaďáky na východní straně.

Západní strana, zakončení lomu, není tak strmá, právě tudy se potají lezlo dolů. Je tu hezká vyhlídka, z ní jsou vidět i „díry“ ve skále, otvory z důlních chodeb. Podzemí je významným zimovištěm několika druhů chráněných netopýrů.

Foto: Vratislav Konečný

Informační tabule u Trestaneckého lomu

Český Mauthausen

Za západní částí Velké Ameriky leží o pár set metrů další lom, Mexiko. Má ale i název Trestanecký, Deštivý, Schiloušák nebo se mu říkalo Český Mauthausen, podle nechvalně známého lomu v Rakousku, kde zahynuly za druhé světové války tisíce lidí při těžbě kamene.

O tomto lomu se říká, že na jeho dno, také zatopené, slunce nikdy nezasvítí. Tady pracovali v nelidských podmínkách v letech 1949 až 1953 političtí vězni. U příchodu k němu stojí dvě informační tabule, text o práci je doprovázen i fotografiemi. Na hraně lomu stojí vápencový památník věnovaný vězňům a hunt s naloženým kamenem.

Foto: Vratislav Konečný

Památník politickým vězňům

Češi tu vraždili Čechy, normy na těžbu byly vražedné, dozor vykonávali ti nejhorší kriminálníci a sadisti. Před našimi občany tu ale byl za 2. světové války pracovní tábor pro zločince a v letech 1945-1946 zde byli umístěni Němci. Trestanecký lom byl zavřen v roce 1953.

Buď ke Karlštejnu, nebo se vrátit po nové trase

Podle památníku vede žlutě značení strmá a drolivá stezka směrem na Malou Ameriku a dál na Karlštejn.

Naučná stezka pokračuje chodníkem po levé straně Velké Ameriky, po několika stech metrech ale končí. Po krátkém výstupu se octnete před lanem a tabulí zakazující vstup.

To jsem nepochopil, další vyhlídka už tu není. Takže se vrátíte na parkoviště.

Méně navštěvovaným lomem je Malá Amerika, při silných mrazech se sem chodilo bruslit, lom uvidíte i po návštěvě podzemí.

Ze Zličína jezdí autobus 311, který má zastávku u Velké Ameriky.

Kam dál v CHKO Český kras: CHKO Český kras vyhlásili v dubnu 1972, rozprostírá se mezi Prahou a Berounem. Třetinu zabírají lesy, je tu dobré turistické značení, mnoho cyklotras, oblíbená je podle Berounky. Z turistických cílů je třeba vyzvednout Karlštejn, Tetín, Svatý Jan pod Skalou, Beroun, Koněpruské jeskyně, Solvayovy lomy.

Od první stopy světoběžníka Járy Cimrmana otisknuté na Tanvaldsku vzhůru ke hradu Návarov

Cestování

Od třívěžového mníšeckého zámku k baroknímu poutnímu areálu na Skalce

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám