Hlavní obsah

Střed Česka je u Číhoště…, anebo někde jinde?

Podle výpočtů geodeta Ladislava Fofonky leží geografický střed České republiky na severovýchodním konci obce Číhošť na Vysočině v okrese Havlíčkův Brod. Necelých sto metrů od silnice směrem na Hroznětín stojí pomník, který to dokládá. Přehlédnout ho snad nikdo nemůže.

Foto: Petr Horník, Právo

Vyznačení geografického středu České republiky v Číhošti

Článek

Najít skutečný střed republiky, která není ideálním kruhem, je složité. Záleží na mnoha faktorech. Ty geodeti vezmou, nebo také nevezmou v úvahu. Zmíněný Ladislav Fofonka jej určil složitou metodou matematických výpočtů z více než tří tisíc trojúhelníků, vypočítával jej z plochy ohraničené státními hranicemi. Podle různých metod či zahrnutí použitých faktorů lze najít více středů republiky. Ten u Číhoště je ale nejznámější a veřejností, ale i většinou odborníků nejrespektovanější.

Foto: Petr Horník, Právo

Značka, která nenechá žádného turistu na pochybách, že právě tady je střed Česka

Když se pohnul kříž…

Číhošť leží osm kilometrů od Ledče nad Sázavou. Má asi 350 stálých obyvatel, ale je známější než mnohá větší sídla. Proslavil ji nejen zmíněný geografický střed a pomník, ale také tzv. číhošťský zázrak.

Nedostavěný klášter v Kuklově pohltí svou poklidnou atmosférou

Tipy na výlety

Na třetí adventní neděli, 11. prosince 1949, se během kázání kněze Josefa Toufara v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie údajně pohnul na stěně kříž. Nikdo důvod jeho pohybu nedokázal vysvětlit a kněz, který sám tento úkaz neviděl a dozvěděl se o něm od farníků, jej prohlásil za zázrak.

Foto: Petr Horník, Právo

Číhošťský kostel Nanebevzetí Panny Marie

Pro tehdejší všemocnou StB byla událost vítanou záminkou k masivním proticírkevním represím. Doba byla taková, nepřála podobným jevům, a už vůbec ne církvi. StB úkaz prohlásila za podvod, faráře Toufara zatkla a brutálním mučením trvajícím měsíc se ho snažila přimět k přiznání, že „zázrak“ zinscenoval. Farář Toufar přiznání nikdy nepodepsal, avšak na následky mučení 25. února 1950 zemřel.

V roce 2013 byl farář Toufar blahořečen a v červenci roku 2015 byly jeho ostatky převezeny do Číhoště a uloženy v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Událost připomíná nejen pomník u kostela, ale také jeho interiér a kříž, který se měl pohnout. Dovnitř se lze po domluvě podívat i mimo bohoslužby.

Foto: Petr Horník, Právo

Číhošťská fara, kde žil Josef Toufar

Malá, ale zajímavá expozice pak připomíná nejen okolnosti číhošťského zázraku, ale i knězův život. Místní si jeho odkazu velmi váží a vztah k památce pana faráře se tu dědí z generace na generaci.

K pomníku i hasičům

Číhošť nabízí také prohlídku místního hasičského muzea, k jehož nejvzácnějším exponátům patří dvě historické stříkačky. Osvěžit se můžete v nedaleké hospodě. Všechny budovy či domy, které musí mít každá správná vesnice, jsou od sebe, co by kamenem dohodil. Doslova. Na návsi je také nejlépe zaparkovat. Ke zmíněnému středu České republiky je to pár set metrů pěšky.

Foto: Karel Felt, Právo

Interiér kostela, kde je farář Toufar pohřben

Kromě pomníku, na němž je reliéf republiky s vyznačeným středem, se tu dočtete spoustu zajímavých údajů. Posedět se tady dá v příjemném altánku. Najdete tu i rozcestník ukazující, jak daleko je do některých měst, například do Prahy, Bratislavy nebo Vídně. Místo je pečlivě udržované. Číhošťští si pamětihodností svojí obce váží. Okolí vesnice pak přímo láká k procházce. Nedaleko je vrch Borovina, odkud přehlédnete pořádný kus regionu a při dobrém počasí uvidíte i Sněžku.

Není střed jako střed

Ale vraťme se ještě ke středu republiky. Ten číhošťský je většinově brán za oficiální, jeví se jako nejjednodušeji pochopitelný a je dobře označený. Další údajný střed republiky leží u Golčova Jeníkova. Tvoří jej střed diagonál opsaného obdélníku, ohraničený rovnoběžkami a poledníky. Trochu složité. Vychází totiž z toho, že tvar republiky se nejvíce blíží obdélníku.

Naopak v pražských Řepích se střetávají průsečíky spojnic extrémních bodů spojených pomyslnou čárou ze severu na jih a ze západu na východ. Astronomický střed Česka a údajně i celé Evropy leží v katastru města Kouřim na Kolínsku a jde o průsečík padesáté rovnoběžky severní šířky a patnáctého poledníku východní délky. Tak si vyberte…

Foto: Karel Felt, Právo

Rozcestník ukazuje, kterým směrem a jak daleko je například Praha, Bratislava nebo Vídeň

Na starých mapách je Bohemia, tedy Čechy, označována jako srdce Evropy. Tak Čechy také mnozí z nás vnímají. I když moderní prostředky nabízejí možnosti přesných měření, je to se středem Evropy mnohem složitější. Jen na území naší republiky jich je kromě Kouřimi dalších jedenáct, středy Evropy jsou i v Německu, Polsku, Litvě, Bělorusku a na Ukrajině. Země, kde to je alespoň trochu pravděpodobné, chtěly mít střed našeho kontinentu doma.

Vědci se na něm ale neshodnou a každý argumentuje údaji, které pro svoje měření a z nich vycházející závěry vybral. Který střed Evropy je ten skutečný, ale nikdo oficiálně neurčil.

Černouček se stal turistickým cílem

Tipy na výlety

Trochu to připomíná scénu z filmu Císařův pekař, kdy císař Rudolf II. kupuje dvanáctý obraz Mony Lisy, protože právě tahle by mohla být ta pravá… Upřímně, kde leží opravdový střed Česka nebo Evropy, není to nejpodstatnější, možná ho ani nelze přesně určit. Takže ty středy jsou spíš zajímavé z pohledu turistiky.

Foto: Karel Felt, Právo

Mnohé se dozvíte z naučných tabulí, na mapě se pak můžete rozhodnout pro procházku

Reklama

Výběr článků

Načítám