Hlavní obsah

Stezky z lásky vylepšují turistické trasy, dobrovolníci vyrazí i na Vlčí horu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolnický projekt Stezky z lásky na obnovu turistických míst a stezek vstupuje do druhého ročníku. Celorepubliková iniciativa, společný projekt Klubu českých turistů, Regiojetu a Kofoly, si klade za cíl vylepšovat turistické trasy, lávky, studánky, útulny, odpočívky a další místa, na kterých se projevil zub času.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Do letošní sezony vstupují Stezky z lásky s novinkou.

Článek

„Měli jsme chuť a zájem udělat něco pro přírodu a turistickou veřejnost,“ vrací se na začátek předseda Klubu českých turistů Jiří Homolka. Unikátní projekt podle něj nabízí všem milovníkům přírody a hor věnovat jednu z nejcennějších věcí, kterou mají. „Svůj volný čas při opravě turistických stezek,“ říká. A také možnost navazovat nová přátelství. „Ta opravdová, nikoliv digitální,“ usmívá se. A možná i nové lásky, jak napovídá název.

První rok byl podle něj nečekaně úspěšný. „Veřejnost zareagovala úžasně. Potýkali jsme se spíš s tím, abychom měli organizační zajištění brigád, než s nedostatkem dobrovolníků,“ těší ho.

Foto: KČT

Dobrovolníci se činí například na Vlčí hoře.

Loni se do patnácti akcí zapojilo asi 250 lidí. Opravili například 27 km stezek. Činili se i na rozhledně Vlčí hora u Krásné Lípy, kterou loni v dubnu katastrofálně poškodil požár přilehlé turistické chaty. Tím směrem už zamířili koncem dubna a také 4. května. A 25. května bude rušno v krajině menhirů na Džbáně na Rakovnicku.

„Závady bývají různé. V Beskydech hodně řešíme podmáčené stezky, takže tam děláme povalové chodníky. V Nelahozevsi jsme zase obnovovali historickou zámeckou stezku,“ zmínil některé aktivity Homolka, který se zlobí na ty, kdo sviští po stezkách na těžkých motorkách, čímž je ničí.

Chystají novinky

Do letošní sezony vstupují Stezky z lásky s novinkou. „Budujeme tábořiště, jež mají sloužit především lidem, kteří absolvují Stezku Českem. Zatím vznikají u našich turistických chat KČT Skalky v Beskydech a v Prachovských skalách u chaty Prachov,“ popisuje. Stezka Českem, za jejíž realizací stojí milovník hor, turista Martin Úbl, je první oficiální přechod republiky severní nebo jižní trasou.

V nadcházející sezoně se ti, kteří chtějí přiložit ruku k dílu, můžou těšit přibližně na dvě akce každý měsíc po celé republice. V pátek si užijí posezení u ohně, další den je čeká práce. Má různý charakter podle zdatnosti dobrovolníků, od jednodušší údržby a čištění okolí, až po práci se dřevem a motorovou pilou. Místa brigád vybírá Klub českých turistů, navrhovat je ale mohou i turisté.

Foto: KČT

Díky projektu se podařilo obnovit i zámeckou stezku v Nelahozevsi.

Homolka začal s turistikou, kterou vnímá jako nádherné a smysluplné využití volného času, jež rozvíjí tělo i ducha, v roce 1979, kdy vstoupil do turistického oddílu mládeže. „Zažil jsem krásné dětství v horách, s dobrou partou, některá přátelství vydržela do teď,“ vzpomíná Homolka, kterého to nejvíc táhne do Beskyd, kde vyrůstal.

Klubu, který vloni oslavil 135 let, šéfuje dva roky. Na otázku, co vlastně dělá předseda Klubu českých turistů, odpovídá se smíchem, že úplně všechno.

„Předseda je ten, který je na větru, ten, na kterého se všichni obracejí. On musí ty úkoly umět delegovat. Mým krédem je říct přesně, co je potřeba, a pak se od kolegů nechám překvapit jejich kreativitou. Něco samozřejmě řeším sám,“ usmívá se středoškolský učitel matematiky a fyziky, jehož těší, že zájem o turistiku je na vzestupu.

„Lidé si začínají uvědomovat, že turistika jim dává jedinečnou možnost smysluplně využít volný čas. Má jednu genialitu. Rozvíjí tělo i ducha. A každý se může realizovat, najít si takovou náročnost, která mu vyhovuje, takovou formu, kterou má rád, takže se nikdo necítí odstrčen, jako třeba ve výkonnostním sportu,“ uzavírá.

Divočina v Praze? I v metropoli se lze projít z přítmí mokřadu až na vrcholy skalních štítů

Tipy na výlety

Lesy Mendelovy univerzity nově protínají stezky pro jezdce na koních

Cestování

Výběr článků

Načítám