Hlavní obsah

Lesy Mendelovy univerzity nově protínají stezky pro jezdce na koních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V Masarykově lese, který se rozkládá severně od Brna, jsou nově vyznačeny trasy pro jezdce na koních. Značení vzniklo po konzultaci s Klubem českých turistů. Nejde o známý barevný pruh mezi dalšími dvěma bílými proužky, ale o barevné čtverečky umístěné zhruba ve výšce očí jezdce.

Foto: archiv ŠLP Křtiny

Žlutý čtvereček na stromě signalizuje trasu vedoucí ke stájím.

Článek

Celkem 28 kilometrů tras nechal vyznačit Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny. Do projektu zapojil i zástupce deseti stájí z Babic nad Svitavou a Řícmanic.

Stezky využijí nejen jejich jezdci, ale i další milovníci koní, kteří se do této oblasti vydají na svých toulkách v sedle. Počet koní chovaných v České republice vzrůstá. Loni překročil hranici 100 tisíc kusů, přičemž většina koní slouží k turistice, tedy k vyjížďkám do přírody.

Dohoda lesníků s majiteli stájí

Školní podnik dlouhodobě hospodaří v lesích brněnské Mendelovy univerzity. Využívání stezek je zakotveno ve smlouvě, kterou jeho představitelé podepsali se zástupci stájí v oblasti Masarykova lesa. Cílem projektu je vnést do využívání cest a stezek v lese jasný řád.

Mluvíme až o stovkách koní, které se nám pohybují po lese.
Tomáš Pospíšil, zástupce ředitele ŠLP Křtiny

„Podepsání smluv vnímám jako završení dvouleté práce, na jejímž začátku byl střet pěších turistů s cykloturisty a koňskými turisty. Hledat řešení bylo nutné. Začalo to studií, jednáními se starosty, následně se stájemi. Mluvíme až o stovkách koní, které se nám pohybují po lese. Hledali jsme řešení, které bude uspokojivé pro všechny zúčastněné strany,“ řekl Právu zástupce ředitele Školního lesního podniku Tomáš Pospíšil. Doplnil, že již vyjednávají se starosty dalších obcí a stájí o tom, aby se k projektu také připojili.

Stezky vznikly nejen s využitím zkušeností jezdců, ale i hajných. Ti museli nalézt v lesích cesty vhodné pro turisty na koních. „S každou stájí máme uzavřenou smlouvu o dodržování provozního řádu, v němž je stanoveno, za jakých podmínek není vhodné vyjíždět na nezpevněné cesty,“ uvedla koordinátorka projektu Petra Packová.

Značení barevnými čtverečky

Jezdci mohou stezky využívat tak, aby cesty nepoškodila kopyta koní, nebyla rušena lesní zvěř a myslivci při práci. Majitelé stájí mají povinnost hlásit, pokud na hipotrasách zpozorují vývrat, nakloněný strom, suché větve a podobně. Podnik následně zajistí údržbu všech stezek.

Označeny jsou barevnými čtverečky. Červený ukazuje páteřní cestu, která prochází celým územím. Na ni navazují okruhy různé délky. Ty jsou značeny zelenou a modrou barvou. Cesty vedoucí zpět ke stájím signalizuje žlutá barva. Značení umožňuje i několikahodinové výpravy v sedle. S finální podobou dohody jsou spokojeni i majitelé stájí.

„Za hipotrasy jsme vděční, protože jedna z nejdůležitějších věcí je bezpečnost koní. V minulosti jsme se setkali s velkou agresí ze strany veřejnosti. Na koních u nás jezdí malé děti, tak i to je důvod, proč jsme rádi, že budeme mít vymezený prostor, kde se můžeme s koňmi svobodně pohybovat,“ dodala majitelka White Rose Ranch Řícmanice Pavla Stejskalová.

Kam na Silvestra? Třeba do jeskyní Moravského krasu za medvědem Brunem

Cestování

V Praze se na Nový rok otevře Novomlýnská věž, zoo se chystá na nápor

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám