Hlavní obsah

Stádo zubrů v Milovicích posilují nové samice z polského pralesa

Právo, Radek Plavecký

Chov zubrů v rezervaci mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou ve středních Čechách významně posiluje. Do přírodní rezervace dorazila během úterního rána pětice samic zubra. Přírodovědci je nechali přivézt z Bělověžského pralesa rozkládajícího se na hranicích mezi Polskem a Běloruskem. Kolem osmé hodiny už začali technici vykládat první bedny z transportu, z nichž brzy vyběhla zvířata ven do nového prostředí.

Stádo zubrů v Milovicích posilují nové samice z polského pralesaVideo: Novinky

 
Článek

Těchto pět kusů zvířat má posílit zdejší stádo, které tady žije už od konce roku 2015. V současnosti se v rezervaci nachází osm dospělých zubrů, z toho jeden samec a sedm samic, a také čtyři mláďata, která se v rezervaci narodila. Jedno mládě se narodilo vloni, tři letos.

Podívejte se na naši reportáž o Milovicích:
Unikátní českou step nám může závidět celý svět

„Posílení stáda zvýší jeho genetickou rozmanitost a zvětší se dosah pastvy, která zajišťuje ochranu vzácné stepní vegetace před zarůstáním náletovými křovinami,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která stojí za unikátním projektem oživování rozsáhlého prostoru mezi městy Benátky nad Jizerou a Milovice, dříve zabraného sovětskou armádou.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Mládě zubra v rezervaci u Benátek nad Jizerou

V prostoru vznikly dvě rezervace. Jedna blíže Milovicím, v níž žijí divocí koně a zpětně vyšlechtění pratuři, a druhá u Benátek nad Jizerou, kde jsou kromě zmíněného zubřího stáda také divocí koně.

Foto: Mapy.cz

Zubří rezervace Traviny u Benátek nad Jizerou

Všechna zvířata si v novém domově dobře navykla a daří se jim rozmnožovat. Současně se tím chrání jedinečná flóra lokality, která by jinak zarostla agresivním plevelem a náletovými dřevinami. Přírodovědci už tady také zaznamenali další vzácné živočišné druhy navázané na rostliny, zvláště motýly a další menší živočichy.

Reklama

Výběr článků

Načítám