Hlavní obsah

Stačí trocha deště a solná pláň Salar de Uyuni připomíná zrcadlo

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je největší solnou plání světa, ale to není jediná zajímavost bolivijské Salar de Uyuni. Když její povrch po dešti pokryje vrstva vody, změní se v obří zrcadlo, které vytváří úchvatné výjevy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Největší solná pláň světa pohledem dronuVideo: Caters News, AP

 
Článek

Pláň Salar de Uyuni bývala kdysi dnem jezera, jenž se na území Bolívie nacházelo před nějakými 40 000 lety. Dnes je pánev významnou zásobárnou soli pro celou planetu, ročně se jí tu vytěží tisíce tun. Kromě toho jde ale také o jedno z nejvyhledávanějších míst v Bolívii.

Za sucha se až k obzoru táhne bílá pustina připomínající zasněženou pláň. Jakmile ale pořádně zaprší, stane se ze Salar de Uyuni obří přírodní zrcadlo. Záběry z dronu tu loni pořídil filmař Stefano Tiozzo právě v době, kdy pláň pokrývala dostatečná vrstva vody.

„Bylo to opravdu magické. Skutečně zajímavé ale je, že k tomuto úkazu většinou nedochází v srpnu, kdy jsem pláň navštívil, protože to bývá v Bolívii zima a je dost sucho,“ uvedl muž pro agenturu Caters News. „Připodobnil bych to k pozorování polární záře za léta. Hladina byla velmi mělká, méně než 10 centimetrů. Mohli jsme po pláni i pohodlně chodit,“ dodal Tiozzo.

Salar de Uyuni se rozkládá na více než 10 500 kilometrech čtverečních. Zajímavou destinací je i v době sucha, kdy se na povrchu vytvářejí solné krystaly připomínající tvar včelích pláství. Za vstupní bránu se považuje městečko Uyuni, kde si lze zařídit přes některou z agentur jednodenní výlet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám