Hlavní obsah

V Chile otevřeli epickou turistickou trasu přes 17 národních parků Patagonie

Novinky, mšv

Fanoušci dálkových turistických tras by měli zbystřit. V Chile otevřeli přes 2700 kilometrů dlouhou cestu, která začíná ve městě Puerto Montt a končí až na mysu Horn, nejjižnější chilské části Ohňové země. Dohromady spojuje 17 národních parků v Patagonii, oblasti známé pro množství hor, jezer a travnatých plání, uvedl The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Patagonie se rozkládá na území Chile a Argentiny. Je známá pro svou pitoreskní krajinu.

Článek

Trasa, která se táhne přes třetinu území Chile, byla spuštěna k přilákání více turistů do země. Jejím úkolem je rovněž zvýšit povědomí o nutnosti ochrany přírody a životního prostředí obecně.

Na území Patagonie žije kolem 60 etnických komunit, oblast je ale známá především pro úchvatnou a magickou krajinu, v níž není nouze o rozlehlá tyrkysová jezera a zasněžené hory. O bohaté flóře a fauně nemluvě.

Vybudování trasy financoval americký miliardář Douglas Tompkins a jeho žena Kristine, pod jejichž nadací běží program na ochranu přírody. Tompkins, který založil značky North Face a Esprit, se ovšem otevření už nedožil, protože před třemi lety v Chile zemřel při nehodě na kajaku. V minulosti nicméně skoupil velké množství patagonské půdy na území Chile i Argentiny, aby tamní přírodu ochránil.

Foto: Profimedia.cz

Nová turistická trasa spojuje 17 národní parků v Chile.

Kristine Tompkinsová se pozemky rozhodla věnovat vládě s myšlenkou vytvořit 17 národních parků, které by spojovala jedna velkolepá turistická trasa. A nakonec se tak i stalo.

„Chceme, aby bylo Chile po celém světě známé kvůli jedné z nejpozoruhodnějších cest na světě. Trasa přispěje také k ekonomickému rozvoji země,“ uvedla výkonná ředitelka Tompkinsovy nadace Carolina Morgadová. Chilský prezident úsilí ochránit patagonskou přírodu velmi kvitoval.

Foto: Profimedia.cz

Jezera, hory, rozlehlé travnaté pláně. V Patagonii naleznou turisté snad úplně vše.

U příležitosti otevření turistické trasy Ruta de los Parques byly spuštěny i internetové stránky, kde mohou výletníci najít nejrůznější tipy na dopravu, ubytování a mnoho dalších užitečných rad.

Dozvědí se také, kde je možné na trasu nastoupit, což může být vzhledem k charakteru krajiny občas nejednoznačné.

Reklama

Výběr článků

Načítám