Hlavní obsah

Španělsku rapidně ubyli turisté. Nejhůře jsou na tom Kanárské ostrovy

Novinky, ČTK, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko se kvůli pandemii koronaviru potýká s rapidním úbytkem turistů. Jejich počet klesl v listopadu meziročně o 90 procent, uvádí s odvoláním na tamní statistický úřad agentura Reuters. Nejhorší situace je aktuálně na Kanárských ostrovech, kde jsou některé podniky na hranici kolapsu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pláže na Kanárských ostrovech zejí prázdnotouVideo: Reuters

 
Článek

Za prvních 11 měsíců uplynulého roku přijelo do Španělska 19 milionů zahraničních turistů, což je podle dat statistického úřadu o 78 procent méně než za stejné období roku 2019.

Zdaleka nejkritičtější je situace na Kanárských ostrovech, které aktuálně zejí prázdnotou. Normálně přitom lákají návštěvníky celoročně kvůli svému příznivému klimatu. Cestovní restrikce ovšem vedly k tomu, že hotely jsou prakticky neobsazené a místní podniky jsou jen krůček od uzavření.

Sedm zajímavostí Kanárských ostrovů

Cestování

„Situace je bezvýchodná, za den se tu nemihne jediný člověk. Pořád se říká, že turisté přijedou, ale nevidíme žádnou změnu,“ uvedla majitelka obchodu s oblečením ve městě San Bartolomé de Tirajana na Gran Canarii Chandni Mathraniová.

Německo i Velká Británie umístily koncem prosince Kanárské ostrovy na seznam rizikových oblastí. Právě občané těchto zemí přitom tvořili zhruba polovinu návštěvníků, uvádí statistický úřad.

Mezi lednem a listopadem navštívilo Kanárské ostrovy asi 3,6 milionu zahraničních turistů, což je o 70 procent méně než za stejné období roku 2019. „Je to strašné, nedostává se nám žádné pomoci. Musíme platit nájmy, daně. Nevím, jak to zvládneme,“ uvedla další majitelka obchodu s oblečením Gabriele Weinmannová.

Mezi nejvíce postiženými zeměmi

Evropský statistický úřad Eurostat v prosinci oznámil, že počet nocí strávených v turistických ubytovacích zařízeních v zemích Evropské unie loni od ledna do konce září klesl meziročně o 49 procent na 1,2 miliardy. Pokles přitom zaznamenaly všechny členské země EU.

Nejvýraznější propad byl v Řecku, na Maltě a ve Španělsku, kde pokles činil nejméně 67 procent. Nejslabší propad registrovalo Nizozemsko, Dánsko a Rakousko, kde meziroční propad nepřesáhl 30 procent.

Letos do září přijelo do Itálie o 69 procent méně turistů než loni

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám