Hlavní obsah

Sedm zajímavostí Kanárských ostrovů

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanárské ostrovy jsou turistickou stálicí. Nenabízí vyžití jen pro plážové povaleče, ale i pro turisty, kteří rádi objevují. Na sedmi ostrovech můžete obdivovat národní parky se sopkami, jeskyně i další přírodní úkazy.

Foto: Profimedia.cz

Pico de Teide je nejvyšší horou celého Španělska.

Článek

Pico de Teide, Tenerife

Je příznačné, že nejvyšší vrchol celého Španělska se nachází zrovna na největším Kanárském ostrově, tedy na Tenerife. Pico de Teide (3718 m n. m.), ležící ve stejnojmenném národním parku, je činný vulkán. Vede na něj několik silnic nebo i lanovka a nahlédnout lze nejen do sopečné kaldery, ale i ledové jeskyně, která se pod vrcholem nachází. Kdo si přivstane, může odsud pozorovat východ slunce, sopka údajně vrhá stín do dálky až 200 kilometrů.

Lobos, Fuerteventura

Nedaleko pobřeží Fuerteventury leží ostrůvek Lobos. Zajímavý je hned z několika důvodů. Nenachází se na něm jediná silnice a nejvyšší bod je vysoký pouhých 137 metrů. Je to ale především krystalicky průzračná voda, která dělá z Lobosu ideální destinaci na šnorchlování. Kromě toho je ostrůvek domovem mnoha druhů ptactva, údajně se jedná o jedno z nejdivočejších a nejméně dotčených míst na Kanárských ostrovech vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvek Lobos je díky průzračnému moři ideální pro šnorchlování.

Cueva de los Verdes, Lanzarote

Lanzarote, nejsevernější z Kanárských ostrovů, proslul zejména černými plážemi a hornatým rázem, který připomíná měsíční krajinu. Jedním z nejhezčích míst, která tady turisté mohou navštívit, je jeskyně Cueva de los Verdes. V minulosti ji využívali obyvatelé jako úkryt před severoafrickými piráty, kteří rabovali pobřeží ostrova během 16. a 17. století. Později se pak jeskyně stala vyhledávanou lokalitou mezi vědci díky unikátnímu vulkanickému charakteru. V útrobách jeskyně se mimochodem nachází také koncertní sál.

Foto: Profimedia.cz

V jeskyni Cueva de los Verdes se pořádají kromě prohlídek i koncerty.

Duny Maspalomas, Gran Canaria

Chcete si připadat na chvíli jako na poušti? Pak během návštěvy ostrova Gran Canaria vyrazte na duny Maspalomas, které se rozkládají na 404 hektarech. Od roku 1987 jde o chráněnou přírodní rezervaci. Duny vytvořil písek navátý z kontinentálního šelfu, dnes jsou domovem mnoha zvířat, včetně endemické veleještěrky obrovské. Té se však není třeba obávat, navzdory svému jménu o žádného giganta nejde.

Foto: Profimedia.cz

Duny Maspalomas vypadají jako malá poušť. Fakticky vzato však o poušť nejde.

Los Tilos, La Palma

Zcela odlišnou tvář Kanárských ostrovů, nikoli drsnou a vyprahlou, můžete poznat ve vavřínovém pralese Los Tilos na ostrově La Palma. Ten má skoro středoevropský charakter, je plný syté zeleně a mechu. Je ideální na nenáročné procházky, když se zrovna chcete schovat před všudypřítomným žhnoucím sluncem. Od roku 2002 je navíc veden coby biosférická rezervace UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Vavřínový prales Los Tilos je zelenou oázou, kde se lze schovat před žhnoucím sluncem.

Los Organos, La Gomera

Pravděpodobně znáte českou Panskou skálu nebo Obrovo schodiště v Severním Irsku. Na druhém nejmenším kanárském ostrově La Gomera mají podobný čedičový útvar zvaný Los Organos neboli varhany. Nachází se při severním pobřeží ostrova a viditelný je jen z moře, tudíž se vyplatí vyrazit na okružní plavbu. Varhanová skála je široká 200 metrů a píšťaly sahají do výšky až 80 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Čedičové varhany Los Organos si užijete jen při okružní plavbě.

La Maceta, El Hierro

Rádi střídáte koupání v bazénu a moři? Na ostrově El Hierro, který je tím nejmenším obydleným na souostroví, za vás toto dilema vyřeší přírodní koupaliště La Maceta, kde najdete několik lagun chráněných před příbojem oceánu. Mají tu i dost prostoru na slunění, a pokud chcete vyzkoušet něco jiného než tradiční písečnou pláž, je La Maceta ideálním místem.

Foto: Profimedia.cz

Moře i bazén zároveň. To je laguna La Maceta, která nabízí příjemnou alternativu ke klasickým plážím.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám